IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разпределени са заболяванията в двата здравни пакета

Петър Москов подписа окончателния вариант на наредбата за двата здравни пакета

17:45 | 10.12.15 г.
Разпределени са заболяванията в двата здравни пакета

Окончателният вариант на наредбата за двата здравни пакета, платени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), е готов и подписан от министъра на здравеопазването Петър Москов, информират от Министерството на здравеопазването. Дългоочакваният документ е от близо 400 страници и предстои обнародването му в Държавен вестник.

Двата здравни пакета са определени по вид и обхват, по отделни медицински специалности и по заболявания или групи заболявания. Дейностите от основния пакет ще се изпълняват без отлагане във времето. А дейностите от допълнителния пакет, в зависимост от състоянието на пациента, по медицинска преценка, могат да бъдат планирани за изпълнение или преоценка с отлагане във времето, но не повече от два месеца.

Според окончателния вариант на наредбата 198 са клинични пътеки в основния пакет. Там са диагнози от кардиологията, онкологията, детското и майчиното здравеопазване, инфекциозните болести, неврология, неврохирургията. Пациенти с тези диагнози ще бъдат приемани незабавно в болница.

60 пътеки попадат и в основния, и в допълнителния пакет, като според тежестта на заболяването ще се преценява дали пациентът трябва незабавно да бъде приет за лечение или то може да бъде отложено. Тук попадат диагнози от гинекология, УНГ, гастроентерология, очни болести и др.

Само три пътеки, свързани с козметични интервенции като отстраняване на белези и кожни дефекти, изпадат изцяло в допълнителния пакет.

За лечението на заболяванията от основния пакет няма да бъдат налагани финансови лимити на болниците, но за пътеките и състоянията в допълнителния пакет ще има финансови ограничения.

Предстоят преговори между БЛС и Здравната каса, които трябва да определят цените и обемите на медицинските дейности от двата пакета. Ако те бъдат утвърдени, ще влязат в сила от 1 април 2016 г. с приемането на Националния рамков договор.

Философията на пакетите е не за разделяне на дадени заболявания, а за разделяне на състояния – тежки и по-леки. Състояния, при които има нужда от незабавен прием в болници, или други, които позволяват отлагане във времето и планиран прием в лечебно заведение, поясни идеята за двата пакета Москов преди месец.

Нищо в разделянето на състоянията няма да ощети пациентите, коментира той и допълни, че това разделяне ще позволи тежките болести да бъдат по-ефективно лекувани и по-добре заплатени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Философията е най-тежките болести, от които умираме, да влязат в основния пакет и да бъдат напълно покрити от Касата, заяви тогава Москов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още