IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Осъждането на нацизма е абсолютно задължително

Президентът твърди, че е необходимо извинение за случаите със снимки на представители на властта, показващи нацистки поздрав

12:30 | 20.05.17 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително, а извинението в случая е най-добрият подход. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, свързан със скандала от последните дни с Обеднените патриоти, както и дали държавният глава започва да се притеснява от коалицията и поведението на хора, заемащи високи постове в държавата, предава БТА.

Причина за повдигането на темата е фактът, че заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Павел Тенев подаде оставка, след като беше публикувана негова снимка отпреди 9 години, на която той позира с изпъната за хитеристки поздрав ръка.

Премиерът Бойко Борисов поиска и оставката на директора на дирекция “Социална политика” в Министерството на отбраната, отново заради снимка с нацистки поздрав.

По думите на президента въпросът е много по-фундаментален и принципен. Държавният глава припомни, че на 9 май е отправил поздрав към българския народ за победата над нацизма, а повечето политици не са го сторили.

Според Радев “историческата ревизия от последните години някак позволява пълзяща индулгенция на нацизма и това е проблемът”. Той твърди, че именно заради тази индулгенция днес сме свидетели на подобни скандали. Президентът коментира, че дори в разделена, следвоенна Европа е имало абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма.

Ние трябва да продължаваме да сме единни около този консенсус във всичките му форми, коментира президентът.

Държавният глава подчерта, че не приема подхода на властта с уклончивите коментари, "при които те се измъкват, отчитайки професионализма на хората. Не там е въпросът, а дали ние осъждаме тези явления, или не", добави той.

Радев обясни, че е обнадежден от реакцията на българското общество.

На въпрос какво е трябвало да направи властта, за да не “действа уклончиво”, държавният глава отбеляза, че това е въпрос на морален избор и всеки сам взима решение.

Държавният глава коментира и темата, свързана с искането на председателя на ВКС Лозан Панов за среща с него по повод на случващото се в съдебната система.

"Господин Панов знае много добре какви са формите на моята намеса. За мен държавата е силна институционално, когато всички институции работят според закона и проверките, които иска той, трябва да се извършат от тези институции, които имат съответните правомощия и по механизмите, които са описани в закона - ВСС, инспекторатът към него и анкетна комисия в парламента. Аз ще изкажа моето становище и за правосъдната реформа, отворен съм за диалог и смятам, че наистина трябва да има един сериозен дебат" заяви президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Американците нападнаха ли ни ? - ньет, що да ни нападат. Празнуваш ли Хелоуийн, Св. Валентин празнуваш ми, гледаш ли американски филми ?! - гледаш. Прайме ли всичко квот ни кажат ?! - прайме, как няма да прайме. Енергетика и т.н държат ли, бази тва онова ?! - еми държат ми. Назначава ли ни американския посланник министъра ни по образование ?! - назначава, що да не назначава. Променят ли ни историята с финансиране чрез НПО ?!? - променят, има ли сме Османско присъствие и Американците са победили сами Хитлер. Празнуват ли САЩ 3 Март пред Капитолия, нещо Кукери, деня на Будителите, Сирни Заговезни, Трифон зарезан - тц. Слушат ли наще чалгии - ми ньет, но ние слушаме техните неггра, та това е и с Турция, Русия няма що да се намесва .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
превземането става бавно и постепенно като се почне от търговските отношения, Общо събрание на Българско-турската камараhttp://bgtrchamber.com/демографската ни катастрофа вече официално са се родили по-малко българчета от други деца с етнос корени, напускане българите от територията и т.н.. Нашата територия остава ПРАЗНА, а Турция към 2025 имат projection за 100млн. и то МЛАДО население, което е работоспособно то някъде трябва отиде ве, като ние нямаме мангизи те просто ни купуват земите и точка, па ти си лай за "червените бабички" верно сте много прости деебба маама му .... :))) Неслучайно имаше една статия пусната от бат Мавито дет IQто на българина е 93 = немска овчарка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
ами аз не мога да ти го обясня, защото ти самия не капираш за какво става въпрос ..... :)) Турция няма да дойде да ни превзема яхнали мулета като през 1300 година въоръжени с ятагани ... :)) става въпрос за постепенно поглъщане на икономическа и културна индоктринация, а този процес вече си тече и то доста добре, турски сериали, еди колко си млрд. лв се отичат ежегодно към Турция, постепенно налагане на езика - в някои части на България не се говори български, строежи на джамии, партия ДОСТ и т.н. Та bgMana ти вече като си се събудил ще си в Турция без да си се усетил за тва става въпрос, барем стоплиш ако не стоплиш, ко да напрайм са .... :))Османлиите още тогава са казали : "Да му имам акъла на българина, който му идва след това"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Руснаците няма да си оставят нито собствеността си, нито гражданите си пребиваващи в България.И ще толерират неоосманизма само докато не е заплаха за техните интереси а само за интересите на ЕС.Ходи плаши бабите из пенсионерските клубове с тия ваши любими внушения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 6 години
Стратегическа дълбочинаhttps://***.helikon.bg/books/50/-%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0_196290.html--------------------------------------------------ей ти книжката купи си я ако искаш и я прочети ама в дълбочина какво иска да каже, не само отгоре отгоре, защото аз да споменава България като суверенна държава не видях .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
bgMana аз знам че ти си дезинформиран, но няма проблеми аз не манипулирам никой и нищо аз казвам истината каквато е тя :Книгата на турсия премиер Ахмет Давутоглу е образец на високо държавниеско мислене6947/knigata-na-turskia-premier-ahmet-davutoglu-e-obrazec-na-visoko-darjavnichesko-mislene---------------------------------------------------------Книгата събуди много противоречиви оценки през последните години, защото според тях се възприема като програма за неоосманските амбиции на югозточната ни съседка за в бъдеще.----------------------------------------------------------Аз не се бъзикам ве оу учете турски защото ще ви трябва ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 6 години
Стига сте лъгали и манипулирали хората.Докато РФ чрез дъщерно дружество държи над 2 милиона декара българска земя (Ромфарма), докато има 300 000 руски собственици на български имоти и докато Лукойл не се е изнесъл нищо не ни заплашва откъм Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis12
преди 6 години
както вече написах на предишния започвайй да учиш турски, защото ше ти бъде нужен ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
такива утреппки като тебе ше ги прескоча и няма смисъл от коментари, с платени либерастки педдали няма смисъл какъвто и да било спор .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
те два пъти се занимават с нас и два пъти ни спасяват кожата веднъж от турците и веднъж от хитлеристите. Трети път няма да има за тва почвайте да учите турски без бъзик ви казвам .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още