IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 5 млн. лв. годишно ще бъдат подпомагани фермери по Пчеларската програма

За първи път ще има мярка за подвижно пчеларство

16:13 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С близо 5 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017 – 2019. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков при откриването на 15-тото Международно изложение “Пчеларство Плевен 2017”, съобщи агроминистерството. 

Проф. Желязков заяви, че това е четвъртата по ред Национална програма по пчеларство, която е одобрена с Решение на ЕК и е с бюджет над 4,7 млн. лв. за всяка от трите години на изпълнението й.

Като новост той посочи, че Пчеларската програма ще финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще има мярка за подвижно пчеларство.

„У нас се произвеждат близо 11 хил. тона мед годишно, близо 7 хил. тона се изнасят“ заяви Желязков.

По думите му българският мед е много добре приет на всички външни пазари, продуктите с по-голяма добавена стойност водят до устойчиво развитие на сектора.

Като още една възможност за подпомагане на сектора зам.-министърът Желязков посочи направлението „Биологично пчеларство“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още