IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северозападна България е най-бедният регион в ЕС за 2014 г.

От общо 21 региона с БВП на глава от населението под 50% от средното ниво за ЕС пет са в България

22:57 | 26.02.16 г. 7
Северозападна България е най-бедният регион в ЕС за 2014 г.

Северозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз (ЕС) за 2014 година, сочат данни на Евростат, разпространени днес.

Регионалният брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, измерен в СПС (стандарт на покупателната способност, който премахва разликите в ценовите равнища между страните), през 2014 г. варира от 30 процента от средното ниво за ЕС в българския Северозападен регион до 539 процента от средното във Вътрешен Лондон-Запад, Великобритания.

Водещи региони по покупателна способност след Вътрешен Лондон-Запад са Велико херцогство Люксембург (266%), белгийският Брюксел (207%), Хамбург в Германия (206%), Вътрешен Лондон-Изток във Великобритания (204%) и Братислава в Словакия (186%).

След Северозападна България най-зле са френската отвъдморска територия Майот (31%), Южният централен район в България (32%), както и Северният ни централен район (34%), и Североизточният в Румъния (34%).

От общо 21 региона с БВП на глава от населението под 50 процента от средното за ЕС пет са в България. Също по пет има в Полша и Румъния, четири са в Унгария и по един - в Гърция и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 25 rate down comment 8
ДХДО
преди 8 години
Това къде е в ЕС е ирелевантно ! Важното е, че е поне с неколко обиколки напред, спрямо положението, кога тънехме в задушливото блато на соц-времената : туй демография, туй обрЪзование, тий здравеопазване, икономика, индустриализация, заетост и социална система, инфраструктура и транспорт ... живота стана по-лек, живота стана по-весел ... както и в цяла България , между-впрочем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Ако тези числа бяха верни, то магаретата щеше да имат криле и да летят. Район Югозападен има към 11 500 евро, а не 20 хил. евро БВП на човек годишно. Ако умножиш средната средната заплата в София или 500 евро по 12 месеца и вземеш предвид, че резултата е малко над половината от общия БВП на човек ще получиш, че София е много по-бедна от най-бедните райони в Италия, Испания да не говорим Франция или UK. София е по-бедна даже от градове като Триполи (преди Кадафи да падне от власт), Рабат и Кейптаун. Моженето ни е само на думи или и в столовата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
мдааа...остров до Мадагаскар...сиреч-ако обобщаваме-видими резултати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
майот...не е ли някъде в Африка???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още