IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СГС разпределя днес делото срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков

Обвиненията са свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г.

09:24 | 29.08.17 г.
<p>
	Трайчо Трайков. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Трайчо Трайков. Снимка: Архив Ройтерс

Делото срещу двамата бивши министри от първия кабинет на Бойко Борисов Трайчо Трайков и Симеон Дянков ще бъде публично разпределено днес от 10:30 ч. в Софийския градски съд (СГС), става ясно от сайта на институцията.

През януари прокуратурата повдигна обвинения срещу двамата, свързани с приватизацията на миноритарния пакет от акциите на ЕВН през 2011 г.

Трайчо Трайков получи обвинение за умишлена безстопанственост. През 2011 г., когато той е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма, остатъчният пакет акции от „ЕВН България Електроразпределение“ АД е продаден за по-малко пари, „отколкото някой сега е сметнал, че е трябвало“, написа самият той в профила си във Facebook тогава.

При повдигането на обвиненията в началото на годината от прокуратурата обясниха, че държавата е ощетена с близо 21 млн. лева.

Бившият финансов министър Симеон Дянков е обвинен в превишаване на властта и правата си при приватизацията на миноритарен дял от дружеството. Според прокуратурата той е извършил това в съучастие с бизнесмена Иво Прокопиев, като Дянков е извършител, а Прокопиев – подбудител на нарушението. В резултат брокерската компания „Булброкърс“ (чийто собственик е Прокопиев) е получила облага от 1,27 млн. лева, а щетите за държавата са за над 20,8 млн. лева, посочва прокуратурата.

Иво Прокопиев също е привлечен като обвиняем по делото. Обвинения са повдигнати и на Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още