IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 100 дни управление "Борисов 3" спечели доверието на 42% от избирателите

Това показва проучване на агенция "Барометър България"

15:23 | 16.08.17 г. 4
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За пръв път българско правителство, след това на Симеон Сакскобургготски, се радва на нарастващо ниво на одобрение след първите 100 дни.

След 100 дни управление кабинета "Борисов 3" спечели доверието 42% от избирателите, а в началото на мандата тези, които са го харесвали, са били 35 на сто.

Това показват данните от проведено проучване на агенция "Барометър България" в периода 11-15 август 2017 г.

48% от анкетираните заявяват, че не одобряват, а 10% не дават нито положителна, нито отрицателна оценка за работата на третия кабинет на Бойко Борисов, отговаряйки на въпрос: "Одобрявате ли работата на правителството през първите 100 дни управление?".

Премиерът традиционно е с най-висок рейтинг сред представителите на кабинета.

Според анализаторите от "Барометър България" това най-вероятно се дължи на силната външнополитическа дейност, която развива премиерът – посещенията му в Германия, Франция, Турция и срещите на високо равнище.

Обявената от правителството и Бойко Борисов "война" с административната тежест очевидно допринася за положителната оценка на работата на този кабинет. Борбата с бюрокрацията е залегнала и в програмите на управляващите ГЕРБ и Обединени патриоти и е обект на национален консенсус, обясняват още те.

Покачва се одобрението и към военния министър Красимир Каракачанов, който обаче традиционно е от водещите рейтингови политици. 

Подписването на Договора за добросъседство с Македония, с който съседната република признава официално общата ни история, също е оценена от избирателите. Този акт като цяло повишава одобрението към целия кабинет, а също и към премиера Бойко Борисов, подписал документа. Това е едно от обединяващите неща, харесвано от мнозинството българи, за изтеклите 100 дни управление.

Дори недоволството от действията на другия вицепремиер, отговарящ за демографската и икономическа политика, който също от квотата на Патриотите в това правителство - Валери Симеонов, срещу шумните курортни дискотеки, явно не е намалило доверието в кабинета.

Повечето българи нямат отношение към проблема с регулирането на морския туризъм и по-скоро положително са оценили стабилизиращите действия на държавните органи на фона на дългогодишното бездействие пред очите на цялото общество, коментират анализаторите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева също е един от одобряваните членове на кабинета "Борисов 3". Дейността на ръководеното от нея ведомство за улесняване на процедурата по издаване и подновяване на български лични документи за сънародниците ни, живеещи извън страната, е високо одобрявана.

Вицепремиерът Томислав Дончев също традиционно печели симпатиите на българските граждани и се подрежда в първата петица по одобрение.

Той бе посочен от премиера и за председател на Съвета за административна реформа, каквато реформа среща одобрението на българите.

Според социолозите явно избирателите са изморени от предходните години, в които постоянно имаше избори, и оценяват стабилността, която дава правителството за нормална икономическа дейност.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
dakl
преди 6 години
Отдавна е ясно , че ББ играе против жизненоважните интереси на България , за което получава и задтранична подкрепа. Ерго, с ББ България е очаква още по тежко бъдеще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
lubenmark
преди 6 години
"Барометър България" - един от многото *** на властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Нищо не е спечелил Борисов или кабинета.Просто все още мнозинството от българите предпочитат по-малко да виждат другите *** от БСП и ДПС извън парламентарния контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още