IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София посрещна новите стари швейцарски трамваи

До края на годината ще бъдат доставени общо 28 броя

17:21 | 24.04.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимки: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Олег Попов, Investor Media Group

Четири швейцарски трамваи започват да се движат от днес, 24 април 2017, в София. Те ще заменят остарелите трамваи по линия 8 от Съдебната палата до "Люлин".

Заместник министър-председателят по европейските фондове Малина Крумова, кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Швейцария Денис Кнобел ще бъдат първите пътници на един от зелените трамваи.

Трамваите, които тръгват в София от днес, са първите от общо 28-те, които идват от Базел в София по линия на проект, подкрепен от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. 

Съвсем наскоро бе доставена и втората партида от осем трамвая, като и те скоро ще бъдат част от трамвайния парк на Столичен Електротранспорт ЕАД. Първо обаче трябва да преминат техническа адаптация към софийската трамвайна система. До края на годината всичките 28 зелени, модернизирани трамваи ще се движат в София.

“Жителите на Базел, където трамваите се движеха доскоро, ги наричат шеговито „краставичките“ заради асиметричната им форма и зелен цвят“, заяви посланикът на Швейцария Денис Кнобел. "Надяваме се тези трамваи скоро да станат един от новите символи на София и на амбициите й да продължи обновяването на обществения транспорт и подобри качеството на въздуха, както и на кандидатстването й за „Зелена столица на Европа", допълни той. 

Всички трамваи са модернизирани, с ниско-подова секция, която ги прави удобни за майки с детски колички и хора с ограничени двигателни възможности. Оборудвани са със системи за добро пътническо обслужване, които позволяват пестене на енергия и намаляване на шума.  

Проектът "Модернизирани трамваи за София" популяризира използването на обществен транспорт в българската столица, което води до по-малко задръствания, по-малко въглеродни емисии и по-добро качество на въздуха. Бюджетът на проекта възлиза на 3 милиона швейцарски франка, от които 85% са швейцарското финансиране. 

Още подобни новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
Stone_Kold
преди 6 години
Бг септичната яма на европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още