IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Съединението прави силата" – девизът на българското европредседателство

Един от основните акценти е да бъдем единни в Европа, каза ресорният министър Лиляна Павлова

14:59 | 02.08.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Съединението прави силата" – надписът върху българския герб и върху сградата на парламента, ще бъде слоган на Българското председателство на ЕС, което започва от 1 януари догодина.

"Това е един от основните ни акценти, да бъдем единни в Европа, със специален фокус върху Западните Балкани", каза ресорният министър Лиляна Павлова пред журналисти в МС.

По думите й социологически проучвания са показали, че девизът е най-разпознаваем и харесван от гражданите. Около 80% от българите одобряват посланията на Българското председателство, известни като трите К" - консенсус, конкурентоспособност, кохезия. 

Цветовете на председателството ще бъдат синьо и жълто.

United we stand strong - e преводът на английски език на нашия слоган.

"По-силни заедно", "Заедно можем повече", "Сигурност и просперитет", "Европа на новото поколение" са били сред предложенията, дадени от фокус групите при социологически проучвания.

Ремонтът на НДК ще бъде завършен преди провеждането на председателството и няма да го компрометира, подчерта Павлова.

Тя съобщи, че днес Министерският съвет е приел Календара на събитията.

"Лъжа и манипулация е, че в България няма събития и всичко е прехвърлено в Брюксел заради проблемите в НДК", каза Павлова. Тя уточни, че в страните-членки, които са ротационни председатели, се провеждат неформалните заседания, като планираме 12 неформални съвета на министрите.

От 1 декември ще работи сайт на председателството с превод на четирите езика, който се прави по стандартен формат.

Най-вероятно официалното откриване на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър. Очаква се над 22 хил. души да посетят страната ни в шестте месеца на председателството. Освен спонсори, министерството на Павлова ще открие процедура и за доброволци, които да помагат в дейностите.

Специална емисия на два вида монети ще бъде подарък за гостите, както изисква традицията на председателствата.

Сребърна монета с позлата ще получат най-високопоставените гости. За спомен от България дамите ще си тръгнат с шалове, а господата – с вратовръзки.

Министерският съвет одобри календара на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., които ще се проведат в България.

Събитията са разделени на 4 категории, обясни министър Павлова. Най-високата категория са срещите тип А на ниво държавни лидери, следват събитията категория В - ниво генерални директори и началник-отдели. В Парламентарното измерение има 6 събития, които са категория С. А в категория D влизат работни групи, които ще заседават в България.

Общо 37 министерства и ведомства са предложили провеждане на над 200 събития у нас по време на Българското председателство. Най-много са събитията в София, планирани са такива и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търнов. София ще бъде домакин на 12 неформални заседания на Съвета, на 11 срещи на високо ниво, сред които и срещата на държавните и правителствени ръководители.

Варна ще бъде домакин на срещата на министрите с ресор „туризъм“ от Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на Председателството са планирани още поне 30 събития.

Официалният интернет портал на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде пуснат на 1 декември 2017 г., месец преди България да поеме домакинството, каквато е практиката на другите ротационните председателства. Сайтът ще бъде на четири езика: български, английски, немски и френски.

Събитията може да видите тук

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Мдаа и покрай цялото това шоу Лиляна Павлова може да стане и 200 кила ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Longin
преди 6 години
* Съединението на евро-пари с герберски портфейли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още