IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Таня Андреева: Спешната помощ у нас не е готова да реагира при атентат

Реформата в Спешна помощ не се изчерпва само с осигуряване на нови линейки, каза бившият здравен министър

09:35 | 23.03.16 г.
Таня Андреева: Спешната помощ у нас не е готова да реагира при атентат

Големият проблем е, че към днешна дата спешната помощ в България не е готова да реагира при ситуации, подобни на атентата в Брюксел от вчера. Това коментира бившият здравен министър Таня Андреева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя определи атаките в Брюксел като „кошмарно и нечовешко нападение, защото нито една вяра и култура не може да обясни такъв тип посегателства върху човешкия живот”.

При всякакви ситуации - атентати, наводнения, природни бедствия, спешната помощ трябва веднага да се яви на място, защото се предполага, че има пострадали, каза Андреева.

В последните две десетилетия е факт, че спешната помощ е в лошо състояние – последната подмяна на линейки, на апаратура и обучение на медиците е била от времето на тройната коалиция.

Парамедиците са важна част от екипите на спешна помощ особено, когато няма достатъчно екипи, а и не е необходимо те да са във всеки мобилен екип. Има процедури, които да бъдат извършени от добре обучени парамедици, каза Андреева. И уточни, че всичко започнато по реформа в спешната помощ в нейния мандат е било спряно в мандата на Петър Москов.

Реформата в Спешна помощ не се изчерпва само с осигуряване на нови линейки, това са екипи, апаратура, добра организация, бързо достигане до мястото на инцидента, защото спешната помощ не  е такси, а специализирана помощ при животозастрашаващи състояния, каза Андреева.

Проблемите на бързата помощ у нас са ясни – амортизирани линейки и апаратура, липса на достатъчно екипи, недобрата инфраструктура, повтори тя. И уточни, че хеликоптерите също не са решение.

„Дори да купим хеликоптери, не можем да ги ползваме от Младост до Люлин. Навсякъде по света те се ползват при тежки катастрофи, при които се налага придвижване на ранени от всяка точка на държавата до високоспециализирана болница. Хеликоптерите не могат да заместят нито линейките, нито екипите в тях”, каза бившият министър.

Тя коментира и кризата с кадрите в спешната помощ. По думите й за да имат стимули спешните мeдици, трябва да имат възможност за добро професионално развитие и добро заплащане.

Андреева не е изненадана от това, че директорът на столичната спешна помощ Георги Гелев има последно предупреждение за уволнение. Тя напомни, че и в нейния мандат именно с неговото име бе свързана ескалацията на напрежение. Имаше редица сигнали от лекари и пациенти, които са били обект на недобри грижи от спешната помощ, припомни Андреева. Става въпрос не само за зареждането на линейките от една бензиностанция, но и за обществените поръчки, умишлено неназначаване на хора, за да не се увеличи броят на екипите, липсата на реални ремонти на линейките и други,  припомни Андреева.

За нея ключовата дума при разхода на парите за здраве е ефективност. Парите не се изразходват рационално. По думите й никой не знае каква е реалната сума, за да имаме добро здравеопазване – по-дълъг живот в по-добро здраве, което се осигурява от здравната система, обобщи Андреева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още