IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва да търсим инвеститори извън големите фирми, съветват експерти

Единствено за Северозападна България има целенасочена програма за регионално развитие, посочиха Борислав Стефанов и Александър Трифонов

20:05 | 13.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0.26cm; line-height: 0.53cm; orphans: 1">
	<em><font color="#000000"><font face="sans-serif"><font size="2">Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </font></font></font></em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Липсва яснота какъв точно чуждестранен инвеститор се търси. В Българската агенцията за инвестиции (БАИ) не можахме да развием и да търсим повече инвеститори извън големите фирми – семейни и по-малки, които може да имат интерес, както и възможности за развитие в страната", коментира пред Bloomberg TV Bulgaria бившият изпълнителен директор на БАИ Борислав Стефанов какви са перспективите за партньорство с по-малките компании.

Според него няма канал, по които да се достигне до тях, докато агенциите за чуждестранни инвестиции в други държави организират събития, пускат реклами и улесняват контактите.

Той и Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие (ИМРР) препоръчаха държавата да се фокусира върху отделните региони за привличане на чужд капитал.

„Единствено за Северозападна България има целенасочена програма за регионално развитие", посочи Трифонов. За да се развие туризмът, да има логистични и индустриални паркове обаче, трябва квалифицирана работна ръка, допълни той.

По думите му трябва да имва баланс между демографията и компетенциите, за да се развива качествена работна сила. Трифонов напомни, че в България се злоупотребява с ниската надница, а ниското ниво на заплащане не означава качество и това се оценява от чуждестранните инвеститори.

"За всеки регион трябва да има специфика за развитие. Не трябва навсякъде да говорим за биоземеделие или туризъм. Трябва да има устойчива икономика, която да създава работни места", препоръча експертът.

Трифонов е на мнение, че  кризите лесно се отразяват на българската икономика, защото чуждестранният инвеститор при проблеми веднага изтегля  печалбата си, а не я реинвестира. „Затова се говори, че България ще стане колониална  държава, която няма собствен облик, а е с облика на чуждия инвеститор“, посочи той.

И Петров, и Трифонов коментираха дали е необходимо държавата да предоставя насърчителни мерки за нови чуждестранни инвеститори, защото бизнесът им може да се сблъска с този на вече установилите се в България.

„Друг въпрос е, че държавата няма такива възможности и разчита на европейски средства. Все пак има стимули за фирмите, работещи например в региони с висока безработица, която е над 30% за средната на страната, и не плащат корпоративен данък“, напомни Александър Трифонов.

Той посъветва да се търсят инвеститори в концесии и да се развива публично-частното партньорство.

Според последните данни на НСИ в София-град влизат 54% от чуждите инвестиции в цялата страна, а на втора място се нарежда област Варна със седем пъти по-малко вложения.

Стефанов обясни, че има два основни индикатора за отчитане нивата на преките чуждестранни инвестиции, като по данни на БНБ нивото на ПЧИ за цялата страна достига около 1,5 млрд. евро на годишна база.

"Общата сума на тези потоци е почти два пъти по-голяма от данните на НСИ", отбеляза той, като обясни, че основната причина се крие в различната методология.

Целия разговор може да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още