IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Симеонов: Средното образование трябва да се обвърже с икономическите нужди

Вицепремиерът предлага държавни стипендии за младежите в чужбина срещу задължението те да работят в България

10:40 | 13.06.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Средното образование да се обвърже с икономическите нужди, предлага вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, който коментира мерки срещу демографската криза в България по БНТ.

Като мерки срещу демографската криза вицепремиерът предложи държавни стипендии за младежите, учещи в чужбина и обвързване на икономическите нужди на различните райони със средното образование. По думите на вицепремиера профилът на образованието в даден регион трябва да е обвързан с конкретните нужди на икономиката.

Той даде пример с морските общини - например в областите Добрич, Варна и Бургас, приоритет да се дава на образованието на кадри в туризма, а също и на кадри в земеделието. 

По думите му трябва да се насърчава оставането на младите хора в България.

Другият начин да се стимулира връщането на младите хора в България е през държавните стипендии, посочи Симеонов. Държавата трябва да прецени от какви специалисти има нужда и да инвестира в образованието – да отпуска стипендии в престижни западни университети срещу задължението младежите да работят в България.

В програмата на стратегическите приоритети на коалиционното управление ще бъде записано издигане на патриотична ценностна система в образованието, каза още Симеонов.

По думите му националното самочувствие ще помогне и на демографския проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
измислиха плановото образование :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 6 години
"умно" ... и ако нямаме икономическа нужда, по добре да не учат ! ... и да разбирам ли примерно ако съм от Мадан и понеже там е миньорски край, всичките ще учат само за миньори ? ... ако това иска да ми каже, тоя т.ъп ли е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
"Вицепремиерът предлага държавни стипендии за младежите в чужбина срещу задължението те да работят в България"Да работят, ама срещу чужбински заплати. Не да го пратиш да учи, да гледа и после да го изнудваш тук да работи за 1000 лв., и да му обясняваш как производителността на труда в България била по-ниска. Като е по-ниска ще отидат там, където е по-висока. Да вземат да се образоват наштие депутати как се вдига производителността, а не само да ни обясняват връзката ниска производителност - ниски заплати. Иначе Симеонов има някакви просветления, но са недостатъчни за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още