IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влошените настроения в промишления сектор връщат бизнес климата на негативна територия

Настроенията на бизнеса в строителството и търговията се запазват през април, само в сектора на услугите се прокрадва оптимизъм

11:48 | 28.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Влошените настроения в промишления сектор връщат бизнес климата на негативна територия

След три поредни месеца на ръст бизнес климатът в България отново се връща към спад през април, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Влошаването на резултата обаче се дължи на разстроения бизнес климата в промишлеността.

Същевременно бизнес климатът в сектора на услугите отбелязва лек ръст, а в строителството и търговията остава сравнително стабилен през четвъртия месец на годината, сочи още статистиката.

Бизнес климатът в промишлеността намалява с 8,1 пункта през април спрямо март заради по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

През април средното натоварване на мощностите в промишлеността е с 2,8 пункта под нивото от януари и достига 72,4%. Отчита се и намаление на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с по-неблагоприятни очаквания за дейността през следващите три месеца.

В строителството бизнес климатът остава стабилен. Предприемачите от сектора смятат, че настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Производственият график е осигурен с договори за по-голям период от време в сравнение с три месеца по-рано – 5,5 месеца при 5,3 за януари. Същевременно и очакванията на строителните ръководители относно новите поръчки през следващите шест месеца се подобряват.

В търговията на дребно бизнес климатът също остава без особени промени спрямо март. Оценките на търговците на дребно относно обема на продажбите през последните три месеца се подобряват, като се регистрира и повишен оптимизъм в очакванията им както по отношение на продажбите, така и на поръчките към доставчици.

Бизнес климатът в сектора на услугите отчита ръст от 0,7 пункта спрямо март. Очакванията на мениджърите във фирмите от сектора са благоприятни, подобряват се и прогнозите за търсенето през следващите шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още