IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви се към укрепване на пътя Варна - Златни пясъци

Регионалното министерство търси изпълнител на прединвестиционно проучване, който да подготви заданията за инвестициония проект

08:46 | 22.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Върви се към укрепване на пътя Варна - Златни пясъци

Държавата планира да възстанови панорамния път между Варна и курортния комплекс „Златни пясъци“. Министерството на регионалното развитие (МРР) е обявило обществена поръчка за прединвестиционни проучвания в района на свлачището „Трифон Зарезан“.

Заради свлачищните процеси пътят е затворен.

Изпълнителят на поръчката трябва да извърши геодезическо заснемане и инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване, за да се получат изходните данни за инвестиционно проектиране в следващи фази, посочва се в обявлението на поръчката. Предвижда се и изготвяне на задания за изработване на инвестиционен проект за укрепването на пътя в района на свлачището.

Прогнозната стойност на търга е 100 хил. лева без ДДС. Срокът за подаване на оферти е до 11 август, а отварянето им ще се състои на 12 август в Министерството на регионалното развитие.

Свлачището „Трифон Зарезан“ е най-голямото активно свлачище в област Варна. Участъкът, засегнат от активни свлачищни процеси, обхваща крайбрежния склон в района на общинския път от Варна до комплекса „Златни пясъци“ при спирка „Спортпалас”, плажната ивица и подводния брегови склон. Засегнатата от свлачището площ е около 30 дка.

В този участък не са изпълнявани укрепителни мероприятия. Частични противосвлачищни отводнителни съоръжения са изпълнявани само на територията около хотел „Журналист“, а през последните години, с частни инвестиции – и в района на бившата вила "Гяуров" и имотите северно от нея, посочва се в тръжната документация.

Свлачището е регистрирано през 1972 г., като свлачищните процеси периодично се

активизират. Причините за възникването и активизирането му са комплексни, като сред основните причини са застрояването в региона, включително и незаконно, и липсата на канализация в засегнатия участък.

Министерството припомня, че през 2005 г. „Геозащита“ ЕООД – Варна е разработила проект за укрепване на свлачището. Той обаче не е реализиран поради отказ на собствениците за достъп до имотите и отказ на Европейски банки за финансиране. През последните години свлачището се наблюдава, но цялата контролно-измервателна мрежа е разрушена заради процесите, поради което не са правени нови измервания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още