IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановеният рудник "Върба-Батанци" ще започне работа на 23 август

Около 15 млн. лв. струва на "ГОРУБСО-Мадан" АД инвестицията за възстановяване на рудника

18:00 | 14.08.14 г.
Възстановеният рудник "Върба-Батанци" ще започне работа на 23 август

Възстановеният рудник "Върба-Батанци" ще бъде открит с тържествена церемония на 23 август, когато в Мадан се отбелязва Празника на миньора, съобщиха от ГОРУБСО- Мадан.

Рудодобивът в мината се подновява, след като минното дружество получи през 2011 г. концесия за експлоатация на рудника, консервиран при ликвидацията на бившето държавно дружество ГОРУБСО, предава БТА.

В две шахти на "Върба-Батанци" е възстановено производството, но капацитетът е около 30 процента от планирания добив. До края на годината се предвижда рудодобивът в рудника да достигне 7 000 тона месечно.

Осигуряването на нормалния производствен процес бе предшествано от продължило месеци отводняване на рудничните подземия, потопени след затварянето на мината.

Около 15 млн. лв. струва на "ГОРУБСО-Мадан" АД инвестицията за възстановяване на рудника, функционирал до 1998 г.

Дружеството „Върба – Батанци“ придоби едноличен контрол върху ГОРУБСО-Мадан в началото на 2013 г., когато сделката беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

През предходната година бившият собственик на предприятието в Мадан Валентин Захариев прехвърли активите му на Николай Вълканов, собственик на „Минстрой холдинг“ и бивш вицепрезидент на „Мултигруп“, след като Захариев не успя да покрие дълговете си и не изплати няколко заплати на служителите. Заради неизплатените заплати имаше масови протести на миньори в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още