IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът за ветеринарномедицинската дейност забранява пускането на животни без надзор

Държавата ще конфискува животни на стопани, допуснали сериозни нарушения

16:45 | 04.02.16 г.
Законът за ветеринарномедицинската дейност забранява пускането на животни без надзор

Гласувани днес промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност увеличават санкциите при неспазване на правилата за отглеждане на животни. С приетите текстове става възможно държавата да конфискува животни на стопани, допуснали сериозни нарушения.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) информират за основните моменти след промените в закона. Агенцията посочва, че промените целят да се гарантира безопасността по цялата хранителна верига, като окажат дисциплиниращ ефект на всички по веригата - животновъди, регистрирани ветеринарни лекари и официалните ветеринарни и да се минимизира рискът от болести и зарази, включително и при хората.

Програмата за профилактика и ликвидиране на болести по животните ще се приема за период от 3 години напред.

Ще се създадат постоянни екипи от ветеринарни лекари от системата на БАБХ, които да потвърждават или отхвърлят възникнало съмнение за болести, за които има риск от бързо и масово разпространение или водят до причиняване на значителни икономически загуби. 

От своя страна собствениците на животни и ползвателите на животновъдни обекти трябва да уведомяват незабавно ветеринарния лекар, обслужващ животновъдния обект, както и официалния ветеринарен лекар при влошаване на общото състояние на животните.

Промените въвеждат забрана за отглеждане на животни, на които не са извършени мероприятията по програмата за профилактика, както и пускането на животни извън фермата без придружител.

Животните, за които не са спазени забраните на закона, включително изискванията за идентификация, задължителните мерки за надзор и профилактика и установен здравен статус, ще бъдат конфискувани. Отнетите животни, в зависимост от вида на нарушението и степента на риска, ще се унищожават. При гаранции за здравния им статус те ще се предават безвъзмездно на организации за хранително банкиране или на институции, предоставящи социални услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още