IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рачева: Политиката на ниски лихви променя поведението на инвестиционните играчи

Това крие допълнителни рискове, коментира президентът на FinAnalytica

18:43 | 25.11.15 г. 4
<p style="text-align: justify;">
	Боряна Рачева. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Боряна Рачева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката на ниски лихвeни проценти променя поведението на инвестиционните играчи, което крие допълнителни рискове. Това коментира в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria президентът на финансово-технологичната компания FinAnalytica Боряна Рачева. Тя ще бъде сред лекторите на Четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември.

Пазарната среда се променя от геополитическата ситуация, която има голямо влияние върху финансовите пазари. Черните лебеди преобладават над белите, заяви Рачева.

Политиката променя начина, по който се държат инвестиционните посредници и фондове, като търсят нови подходи за алфа (да изпреварят пазарната възвращаемост - бел. авт.) и диверсификация на рисковете.

На макро ниво пазарите са по-консолидирани, има очевидна глобализация, а скритите механизми са свързани с поведението на фондовете, поясни Рачева. Преди можеше да се говори за хедж фондове или фондове, които са пасивни. Днес тези граници са размити и това се отразява на динамиката на пазара, смята президентът на FinAnalytica.

Регулаторите налагат нови стандарти за централизиран клиринг и прозрачност на инвестициите и паричните потоци. В определени насоки те ще бъдат ефективни. Но от друга страна инвестиционните фондове търсят начини да постигат целите си с доста сложни стратегии, уж използвайки по-прости и по-прозрачни средства, обясни Рачева. Това въвежда ново ниво на конкуренцията. Има огромна надпревара за таланти и инвестиции в технологии.

Традиционните инвестиционни фондове (като такива, инвестиращи във финансови инструменти с фиксирана доходност, или само в акции) намаляват като пазарна експозиция и все повече има multi-strategy investing, прикрит под една или друга форма или напълно неявен, каза Рачева.

Тя подчерта, че става дума за доста сложни стратегии, покриващи различни пазари, използващи различни деривативи, като тази тенденция обхваща и по-дългосрочни инвеститори като пенсионни фондове.

Инвеститорите започват да гледат не разпределението на портфейлите, а развитието на рисковите фактори. Тоест от asset allocation (преразпределяне на средства – бел. ред.) се преминава към risk-based подход (такъв, базиран на риска – бел. ред.), обясни тя.

Цялото интервю на Дориана Ранкова с Боряна Рачева гледайте във видеото

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
mapto
преди 8 години
То не трябва кой знае колко голямо усилие, за да бъде разбрано основното. Може би е хубаво човек да не се разсейва докато слуша. Ако трябва да запомните едно нещо от презентацията, фокусирайте се върху това:"На макро ниво пазарите са по-консолидирани, има очевидна глобализация, а скритите механизми са свързани с поведението на фондовете, поясни Рачева. Преди можеше да се говори за хедж фондове или фондове, които са пасивни. Днес тези граници са размити и това се отразява на динамиката на пазара, смята президентът на FinAnalytica."Цитатът за лебедите е просто един от основните фактори в тази картина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
stefi
преди 8 години
иска да каже..но НЕ зане как да го каже !!!от ниските лихви няма печалба!за това БНБ въвежда Отрицателни лихви върху свръхликвидността на банките..те пък въвеждат почти Нулеви за депозиитте...парите Излизат от депозити е и влизат в Реалната икономика!..........този процес е по-стар от Стария Завет ..лошото е ,че на нас ни е за Първи път..и много малко Разум ползваме за да си го обясним!Лихвите са Регулатор на Пазарите ...ниски лихви - Покупки , Високи лихви- Депозити...но това не е Вечно , няма откъде да се вадят Пари за високи лихви.Следва операция Цветанвалисев...парите излизат от депозитите , ако НЕ излизат-следва Отрицателни лихви ..губиш от Инфлацията и щеш-нещеш - вадиш парите и инвестираш !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Вероятно ако татко и професор Светлозар Рачев го беше направил, щеше да разбереш. Тя е просто хубава, след лафа "Черните лебеди преобладават над белите, заяви Рачева" е ясно че е просто за фасон там :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
гледах го два пъти това интервю и не разбрах, какво точно иска да ни сподели дамата, вероятно не мога да се концентрирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още