IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитски милиардер сравни биткойните с аферата Enron

Това не е регулирано, не е под контрол, не е под наблюдението на която и да е централна банка, казва принц Алуалид бин Талал

14:57 | 24.10.17 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Принц Алуалид бин Талал.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Алуалид бин Талал. Снимка: Ройтерс

Саудитският принц Алуалид бин Талал се присъединява към нарастващия хор на критикуващите биткойна и останалите криптовалути, докато дигиталната валута се насочва към нови рекорди.

„Просто не вярвам в това нещо „биткойн“. Мисля, че просто ще избухне един ден. Мисля, че това е Enron в действие", казва Алуалид в интервю за CNBC. „Просто няма смисъл. Това не е регулирано, не е под контрол, не е под наблюдението на която и да е централна банка“, каза още той.

Милиардерът инвеститор има предвид при сравнението си мащабната счетоводна измама в Enron – американската компания за енергетика и комунални услуги, която доведе и до нейната несъстоятелност в края на 2001 г. Най-големият фалит в историята на САЩ за онова време (на седмата компания от класацията Fortune 500) се превърна в голям скандал, включващ чудовищни счетоводни измами, странни управленски методи, алчност, лоши инвестиционни решения, хиляди разорени служители, политическо лобиране и дори смъртен случай.

Принцът, който има признати инвестиционни способности заради ранните си вложения в технологични компании като Twitter и AOL, се присъединява към изпълнителния директор на JPMorgan Chase&Co. Джейми Даймън, който е един от най-гласовитите критици на криптовалутите.

Даймън определи биткойна като "измама" и каза, че ще уволни всеки негов служител, който търгува с криптовалути заради „глупостта му“. 

Накъде върви цената на биткойна?

Над 10 хил. долара.
Между 6 и 8 хил. долара.
Цената скоро ще се срине.
Невъзможно е да се прогнозира.
Общо 1850 гласа

Самият Алуалид ръководи Kingdom Holding, огромен конгломерат, чиито инвестиции включват дялове в Citigroup, Apple и Twitter. Компанията е базирана в Рияд, Саудитска Арабия.

Търговия с биткойни се предлага в Саудитска Арабия, показват данни на уеб сайтове за обмен. Паричният орган на кралството обаче предупреди в Twitter през юли, че цифровата валута, която не се контролира от властите, може да има отрицателни последици за инвестициите на физическите лица. Паричният орган не е отговорил на искането за коментар от CNBC за законосъобразността на биткойните. 

Сериозният ръст на цените на биткойна се подхранва от нарастващия интерес от страна на някои институционални инвеститори и японски вложители. Търговията с японски йени генерира около 62% от общия обем търговия с биткойни в понеделник, съобщава сайтът CryptoCompare. Търговията с щатски долари възлиза на около 21%, показва сайтът.

Повечето от големите инвеститори остават скептично настроени. Изпълнителният директор на BlackRock Лари Финк също определи цифровата валута като „индекс за пране на пари" заради способността ѝ да улеснява незаконната търговия в интернет.

Въпреки това JPMorgan и други финансови институции инвестират в  технологията, която позволява да се прехвърлят биткойни почти незабавно без посредничеството на трета страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 6 години
... и за това ти отдаде това право на група непознати анонимници :):) Евала, умник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 6 години
Как така не е под контрол? Могат да ти сплитнат мрежата, когато си поискат и да се чудиш накъде да фанеш. Могат да променят правилата, когато си поискат. Могат да те накарат да плащаш за транзакция колкото си поискат..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
Kel Hasan
преди 6 години
Принц Цар Султан глутница вълци присвоили си правото да ни стрижат доят и съдират кожата от гърба! Биткойна не е под контрол затова е квичането!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 5
abdul
преди 6 години
Мнението на саудитеца не е за подценяване. Той най-добре знае какво е да ти наложат една валутна система без право на какъвто и да било избор.Да не мислите, че някой е водил дебати в саутидска арабия в каква валута да си продава петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
Jorkata
преди 6 години
Не че нещо, ама защо пък задължително трябва да е под контрола на някоя банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още