IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как с плахите си действия ЕЦБ направи услуга на Фед

Ако ЕЦБ беше оправдала пазарните очаквания, еврото щеше да е близо до паритет с долара, смята Крег Ърлам от OANDA Corporation

16:42 | 04.12.15 г. 9
<p>
	Президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на ЕЦБ Марио Драги и председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън. Снимка: Архив Ройтерс

Европейските борсови индекси бележат понижения в петък, след като в четвъртък Европейската централна банка (ЕЦБ) разочарова пазарите с по-плахи от очакваните мерки. Банката понижи лихвата по депозитите до -0,30% и удължи плана си за количествени облекчения поне до март 2017 г.

Пазарите бяха подготвени за по-дръзки действия и затова останаха разочаровани. По време на пресконференцията на президента на ЕЦБ Марио Драги еврото скочи до над 1,09 долара, а към 16:30 часа българско време едно евро се обменя за 1,0924 долара. 

Липсата на решителни мерки от страна на ЕЦБ улесни Федералния резерв на САЩ, от който се очаква да вдигне лихвените проценти от рекордно ниските им нива на заседанието си на 15-16 декември, коментира Крег Ърлам от OANDA Corporation в статия във FXStreet. 

Ако пазарните очаквания бяха оправдани, каквато беше тенденцията при ЕЦБ досега, еврото можеше да се търгува близо до паритет с долара. След вчерашното решение такъв сценарий едва ли ще се види скоро, ако въобще се случи. 

Смятате ли, че ФЕД и ЕЦБ ще поемат по различен път до края на годината?

Да, ФЕД ще затегне паричната си политика, а ЕЦБ ще я разхлаби допълнително.
Не, една от двете централни банки няма да вземе конкретни мерки.
Не знам
Общо 840 гласа

Това щеше да създаде дилема за Фед предвид негативното влияние, което силният долар оказваше върху възстановяването. Производственият сектор пострада особено от поскъпването на долара. Ако сега еврото беше близо до паритет, икономистите в централната банка на САЩ вероятно щяха да обмислят отлагане на повишението на ставките. Сега обаче изглежда има достатъчно пространство за маневри.

Заради това днешният правителствен доклад за заетостта в САЩ е ключов фактор, тъй като дадe пореден сигнал за устойчива стабилност на трудовия пазар в САЩ. Новите назначения извън земеделския сектор през ноември бележат пореден ръст, при това отново над очакванията на пазарите. Новите работни места през изминалия месец са 211 000, сочат правителствените данни. 

След като данните за октомври не бяха ревизирани надолу, а напротив - във възходяща посока, едва ли Фед ще се поколебае да вдигне лихвените проценти на срещата на 15-16 декември, прогнозира Крег Ърлам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 4
nide
преди 8 години
Повишение на Fed с 25 б.п. означава изтичане на ликвидност в размер на около $ 800 милиарда.За компенсирането на опустошителните последици от тази намалена ликвидност и "стабилизиране на пазара", се залагаше на ЕЦБ, но Марио Драги не го направи!Така целият спад в EURUSD от октомври Payrolls се възстанови!Сега или Fed ще задържи с повишението, или Марио Драги ще обещае "каквото е необходимо", или ще има колапс на $ 800 милиарда обезпечения на активи по света!Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
Misho ILIEV
преди 8 години
Еврозоната е нетен износител. Слабото е евро прави еврозоната по-конкурентна на световния пазар. Акциите се качват защото: - печалбите на европейските фирми ще са по-високи със слабо евро- лихвите ще са ниски по-дълго, т.е. и акциите ще си дисконтират при по-ниски лихви, което ги прави по-привлекателни сравнени с други активи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
Hermes73
преди 8 години
ФЕД и ЕЦБ са двете страни на една монета така че е нормално.........от едно място ги командват и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Да най- вероятно ще вдигнат лихвите и еврото ще падне малко . Все пак да не забравяме че равновестната точка е 1,18$ за 1 евро и бутането по надолу към паритета не е много леко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ПИЧ
преди 8 години
Тая връзка евро-долар спрямо пазара на акции, нещо не я разбирам. Този юнак от Oanda вика да се отива на паритет, ама тогава какво ще правим като отслабне еврото, кел файда че се е качил фондовия пазар. Освен това ще има инфлация на доларовите стоки внасяни у нас (и в ЕС)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
LUBA6A2014
преди 8 години
как сте? играете ли по чифутската ***?настройвате ли се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Скоро фед ще вдигне лихвата.Драги направи 2 в 1, но пазарите реагираха само на краткосрочното - свалянето на лихвата.Фед ще направи същото: ще вдигне лихвата, а после и тавана на дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
RSG
преди 8 години
-0.3 са направили лихвата, какаво повече са очаквали пазарите. Вече е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още