IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим планира да увеличи туристическите такси от 2016 г.

Местната администрация в града се опитва да се справи със засиления туристически поток

13:16 | 30.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Рим обмисля да увеличи туристическите такси от следващата година, съобщава онлайн изданието themovechannel.com.

С тези планове столицата на Италия се присъединява към вълната от европейски градове, които се опитват да се справят с прекомерния туристически поток, отбелязва изданието.

Туристическите автобуси може би ще трябва да плащат такса в размер на 1 000 евро на ден, за да влязат в града, съобщава британският в. The Telegraph. Това е пет пъти повече спрямо сегашната такса, която автобусите с туристи заплащат.

През миналата година бяха въведени и такси за настаняване на туристите в града, припомня изданието.

Европейската туристическа асоциация предупреждава, че намеренията на местната администрация застрашават изпълнението на вече платени предварителни договори за пътувания през 2016 г. Това, според организацията, е още един разход, който превръща Рим в твърде скъпа и нeпредвидима туристическа дестинация.

Увеличаването на туристическите такси обаче може да донесе на града допълнителни 54 млн. евро само за 2016 г. Средствата биха подкрепили инвестициите в инфраструктура, особено на фона на кандидатурата на града за домакинство на Олимпийските игри. Предложението обаче е по-скоро в резултат от гнева на местните заради натоварения трафик и туристическите тълпи.

През миналата година в Рим са влезли над 90 хил. туристически автобуса, което е двойно повече спрямо очакваното.

Изданието припомня, че наскоро местната администрация в Барселона „замрази“ издаването на разрешителни за откриване на нови хотели в опит да обуздае туристическия поток в града. Лисабон също обмисля мерки, тъй като градът се превърна в една от най-горещите туристически уикенд дестинации.

Дори Балеарските острови обмислят въвеждането на еко такса в размер на 1-2 евро дневно за туристите.

Туризмът е един от ключовите фактори за възстановяването на жилищните пазари в Европа, посочва още изданието. През първите седем месеца на 2015 г Испания например е била посетена от почти 38 млн. туристи, което е с почти пет на сто повече спрямо същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още