IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ryanair запази прогнозата си за 2017 г. въпреки сътресенията на пазара

Авиокомпанията е под натиск от Brexit и заради терористичните атаки в ключови места в Европа

15:05 | 25.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ирландската авиокомпания Ryanair Holdings изненада инвеститорите, като запази прогнозата за печалбата си за фискалната 2017 г., въпреки че предупреди, че целите ѝ могат да се окажат под натиск след решението на Великобритания да се раздели с Европейския съюз (ЕС) и поредицата от терористични нападения в ключови европейски пазари, пише Bloomberg.

Въпреки че Ryanair все още прогнозира, че нетната ѝ печалба за 12-те месеца до март 2017 г. ще нарасне до 1,38 - 1,43 млрд. евро (1,51 - 1,57 млрд. долара), вотът за Brexit предполага „значителни рискове от спадове през останалата част от годината“, обяви компанията.

Цената на акциите на Ryanair се покачи със 7,2% - най-големият ръст от 9 септември досега.

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, която настояваше Великобритания да остане в ЕС, ще свие своите дейности на лондонското летище Станстед, нейната най-голяма база, още през тази зима. Въпреки че Великобритания все още не е изправена пред съкращения на маршрутите, 50 самолета, предвидени за доставка тази година, ще бъдат насочени към други пазари, за да се компенсира очакваният спад.

Отслабването на паунда след референдума във Великобритания, комбинирано с влиянието на стачките на служителите, занимаващи се с контрол на въздушното движение, както и скорошните атаки във Франция и Германия, ще доведат до спад в цените на билетите през второто тримесечие. Сега компанията прогнозира, че спадът през първата половина на годината до септември ще е 8%, спрямо 5 до 7%, които очакваше по-рано.

От Ryanair обявиха, че до края на 2017 г. ще бъде трудно да се измери какво е въздействието на Brexit. Резервните планове включват насочване към растеж в източните пазари, като Полша, Румъния, Литва и Чехия, както и в по-големите като Италия, Испания и Германия.

Нетната печалба за първото тримесечие, което приключи на 30 юни, се е увеличила с 4,5% до 256 млн. евро. 11-процентният скок на броя на пътниците е помогнал за справяне със спада с 10% на цените на билетите, сочи изявлението на компанията.

Цените започнаха да падат още преди решението за Brexit, тъй като ниските цени на горивата насърчиха компаниите да добавят полети в преследване на по-голям пазарен дял, докато туроператорите насочиха потока към западноевропейски маршрути от засегнати от терористични атаки страни като Египет, Тунис и Турция.

Нападенията в Ница и съвсем наскоро в Германия също ще окажат натиск върху цените на билетите до тези дестинации през останалата част от годината.

Спадът на цените на билетите през първото тримесечие е преодолян от Ryanair благодарение на свиването на разходите с 4 на сто, като същевременно компанията е успяла да договори по-добри условия на летищата, които ползва, и е имала по-ниски разходи за реклама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още