IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният долар ще стимулира круизните пътешествия от Америка към Европа

Очаква се 10% ръст в броя на българите, посетили круизи, през 2015 г.

14:40 | 22.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2014 г. е имало над 10 хил. круиз пасажери от България, а за 2015 г. се очаква ръст от минимум 10%, без да са включени децата до 18 години, настанени в една каюта със своите родители, посочват от Българското круиз общество.

Според организацията два новопоявили се икономически фактора ще окажат решаващо влияние върху планирането на круизни ваканции занапред. Първият е вече поскъпналия долар и възможностите за продължаващото му покачване спрямо еврото. На второ място се нарежда сериозният спад в цените на петрола.

От една страна силният долар ще стимулира изходящия туризъм на американски граждани към Европа. От друга страна ще възпира европейските туристи да пътуват за САЩ.

Ниските цени на петрола също ще окажат натиск върху понижаването на цените на самолетните билети, включително към Европа. Това пък ще улесни посещенията на неевропейци на континента.

За пазара на круизи в Средиземно море, Канарските острови, Балтийско море и Норвежките фиорди, които са основна дестинация за голяма част от европейците и българите, това означава, че клиентите от континента ще се състезават все по-трудно за каютите, налични на ограничения брой кораби в Европа. Причината за това е, че много по-голям брой американци и хора от други континенти ще искат да се включат в круизна ваканция в Европа тази година.

Повишеното търсене на круизи се потвърждава и от значително по-малкия брой промоционални оферти, които куризните линии предлагат в момента. Ранното планиране и за Европа става все по-важно, допълват от Българското круизоОбщество.

За българския пазар една част от круизните линии са базирали своите цени в евро, докато други – в долари. Тези, които са в долари, са доста по-скъпи за страната в сравнение с тези, които са в евро.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още