IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Надявам се премиерът схваща за какви загуби става въпрос

Положителното в отказа от „Бургас-Александруполис“ и „Белене“ е, че поне приключи неяснотата за енергийните проекти, коментира депутатът от левицата

15:05 | 11.06.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Р. Овчаров: Надявам се премиерът схваща за какви загуби става въпрос

Надявам се, че министър-председателят Бойко Борисов схваща за какви загуби става дума при замразяването на проектите „Бургас-Александруполис“ и АЕЦ „Белене“, както в политически, така и в геополитически, а и в чисто икономически план.

Това заяви депутатът от Коалиция за България и бивш икономически министър Румен Овчаров пред журналисти в парламента в коментар на изявленията на Борисов, че се отказваме от проекта за петролопровода и спираме с плановете за „Белене“.

Според Овчаров проектът „Бургас-Александруполис“ е елемент от „изграждането на страната като кръстопът на енергийни потоци“. Когато през една територия преминават огромни енергийни потоци в различни посоки, значението й, независимо дали се нарича България или Турция, нараства неимоверно, смята Овчаров.

Сега ще нарасне значението на територията на Турция, защото този проект ще премине от там, за сметка на България, коментира Овчаров.

Няма как Русия да направи проект, който България не иска да направи, а страната ни по никакъв начин до момента не е изявила желание да изгражда „Бургас-Александруполис“, добави той.

Според него са се измисляли „всякакви фантастични аргументи, като този, че проектът има нещо общо с аварията в Мексиканския залив“.

По думите на Овчаров, най-доброто в цялата тази ситуация е, че е приключила неяснотата по въпросите за енергийните проекти. Добре е, че правителството най-после предприема някакви действия, защото това стоене в разкрачено положение беше по-опасно, коментира депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Бургас-Александропулис не му е мястото по нашето крайбрежие. Румен Овчаров си има свои аргументи и мотиви, но южното ни черноморие и без това се задъхва поради липсващи пречиствателни станции в курортите. Морето няма да се справи и с някой разлив. Снощи спечелилият изборите в Холандия заяви, че ще насочи усилия за строеж на ядрени централи. Кризата не е вечна и ток ще трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
airush
преди 13 години
Особено от Бургас-александрополис е нечовешка печалбата от 35млн.долара..Туризма ни вади много повече. а за АЕЦ ако секретната цифра 26 млр. е вярна, това няма избиване бе Руменчо!? Турция ще строи своя, Гърция набляга на ВЕИ, като износа ни за Гърция е 10%, повечето от които ток. Значи България, Руменчо плаща 26 милиарда за пазар, които и е 10 % от износа..и къде я продаваме останалата електроенергия!? ами при либелизиран пазар на тока в ЕС, какво правим Руменчо!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още