IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французи пазят жилища на отпускари срещу заплащане

Услугата изглежда обещаваща заради растящия интерес към нея, проблем е обаче законовото й регламентиране

16:55 | 11.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Французи пазят жилища на отпускари срещу заплащане

Летните отпуски наближават и отново става актуален проблемът за това на кого да поверим жилището си, докато сме на почивка. Често се обръщаме към роднини или приятели с молба „да наглеждат имота“, да поливат цветята или да се грижат за домашните любимци.

И докато при тази практика у нас обикновено не става въпрос за заплащане, то във Франция от известно време процъфтява услугата „грижа за имота през лятото“. Все повече подобни обяви могат да се видят из френските специализирани сайтове, като за услугата има както търсене, така и предлагане.

Всъщност наричаната за кратко homesitting (от английското babysitting – грижа за малки деца, но в случая - „за дома“) импровизирана професия обикновено включва като заплащане правото да се обитава дома в отсъствието на собствениците или наемателите. Към това „възнаграждение“ се прибавят и неголеми суми за храна. Идеята е пазителят на семейното огнище да остава в имота и през нощта, за да предотвратява евентуални опити за грабеж.

Пречка пред развитието на тази услуга обаче е фактът, че тя все още не е законово регламентирана, към което призовават някои представители на недвижимия сектор в страната. Възможно е при нормативното й уреждане посредничеството между клиента и човека, пазещ жилището, да бъде поето от недвижимите агенции, поради което от различни изявление във френски медии става ясно, че определени фирми лобират в тази посока.

Дали си заслужава усилието все още не е много добре проучено, тъй като подобен род услуга би била силно зависима от сезонния фактор, а в най-голяма степен – от създаването на определен минимум от доверие за сегмента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още