IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичният сектор донесе силен ръст на Wall Street

Поскъпването на еврото срещу долара засили доверието във възстановяването на световната икономика

17:47 | 15.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Технологичният сектор донесе силен ръст на Wall Street

И трите основни борсови индекса в САЩ започнаха днешната търговия със силни повишения, водени от технологичните компании, след като поскъпването на еврото засили доверието на инвеститорите във възстановяването на световната икономика.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани борсови компании в САЩ Dow Jones IA се повишава с 0,9% до 10 280,45 пункта един час след началото на търговията. Най-добре в сутрешната търговия се представят акциите на Boeing, които поскъпват с 2,3%

Широкият индекс S&P 500 на свой ред напредва с 0,9% до 1 099,71 пункта, подкрепен от технологичните и енергийни компании. Акциите на Apple, Cisco Systems, Microsoft, Intel и Research In Motion се наредиха сред най-търгуваните, като поскъпват с между 1% и 4%.

Индексът на всички компании на борсата Nasdaq – Nadaq Composite, в същото време се повишава с 1,2% до 2 271,33 пункта.

Вчерашната сесия донесе леки понижения на Dow и S&P 500, след като кредитният рейтинг на Гърция бе понижен до високорисков и от международната рейтингова агенция Moody's. Новината не доведе до смут на финансовите пазари, тъй като ходът бе очакван от инвеститорите през последните седмици, след като страната получи рейтинг „junk” и от другите две международни агенции за кредитен рейтинг.

Акциите на Best Buy поевтиняват силно с 6,7% до 38,27 долара в ранната търговия, след като веригата за търговия с електроуреди обяви по-слаби от очакваното финансови резултати за изминалото тримесечие. Печалбата на компанията за нейното фискално първо тримесечие се е повишила само с 1,3% на годишна база до 155 млн. долара, или 33 цента на акция, предаде Wall Street Journal. Приходите й са нараснали с 6,9% до 10,79 млрд. долара.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че фабричният сектор в района на клона на Федералния резерв в Ню Йорк, се разраства за 11-ти пореден месец през юни, но с по-бавни от очакваното темпове. Малко след това данни на финансовото министерство на САЩ показаха, че интересът на чуждите инвеститори към дългосрочните американски финансови активи остава висок и през април.

Акциите на BP продължават да поевтиняват, като губят 1,7% до 30,15 долара на Нюйоркската фондова борса, след като рейтинговата агенция Fitch понижи с шест степени кредитния рейтинг на петролната компания. Причина за това станаха очакванията на Fitch за голямото увеличение на разходите на BP за справяне с последиците от нефтения разлив в Мексиканския залив, което ще намали способността на BP да изплаща своя дълг в дългосрочен план.

Еврото продължи настъплението си срещу щатския долар в отговор на подновения оптимизъм на пазара за възстановяването на световната икономика от кризата. Единната европейска валута поскъпва срещу долара по време на пет от последните шест сесии, като по време на днешната валутна сесия едно евро се разменя срещу 1,2280 долара. Поевтиняването на долара повиши цената на петрола до 1,3% до 76,11 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още