IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси затвориха на червено след спад в банковия сектор

Европейските банки, основни кредитори на европейските правителства, претърпяха загуби, след като Фед обяви, че проблемите в Европа се отразяват негативно на възстановяването в САЩ

18:46 | 24.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските индекси затвориха на червено след спад в банковия сектор

Европейските индекси претърпяха спад за трета поредна сесия в четвъртък, след като Федералният резерв на САЩ представи не толкова оптимистична прогноза за растежа на щатската икономика и дълговите проблеми в еврозоната, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 изгуби 1,83 процента до 250 пункта, след като претърпя спад от 1,5 процента през последните две сесии.

„Лошите данни от пазара за недвижими имоти в САЩ и страховете за дълговите проблеми и бюджетните дефицити определяха настроението на инвеститорите”, казва анализатор на RBC Capital Markets.

Федералният резерв обяви в сряда, че проблемите около дълговата криза в Европа се отразяват негативно на икономическото възстановяване в САЩ и запази лихвените проценти на рекордно ниски нива, като прогнозира, че лихвените нива ще останат без промяна за още известно време.

В изявление направено след продължилата два дни среща на правителствени експерти, Фед понижи прогнозата си за американската икономика, като обяви, че възстановяването „продължава” вместо, че се „заздравява”, както бе отбелязано през април.

Европейските банки, които са основни кредитори на европейските правителства, претърпяха загуби. Сред губещите бяха френската BNP Paribas и испанската Santander.

Фокусът около дълговата криза в Европа се отрази негативно на Гърция, като застраховката по гръцкия държавен дълг отбеляза нови рекордни нива в четвъртък.

Френският CAC-40 изгуби 2,37 процент и затвори на 3555 пункта. Германският DAX отбеляза спад от 1,44 процента до 6115 пункта, докато британският U.K. FTSE 100 се понижи с 1,51 процента до 5100 пункта.

Загуби понесоха и компаниите от миннодобивния сектор, поради страховете за запазването на икономическия растеж и изборът на ново правителство в Австралия, където новият премиер на страната Джулиа Гилард предложи въвеждането на нов супер данък върху сектора.

Спад в сектора отбелязаха акциите на Rio Tinto, Xstrata и BHP Billiton.

Акциите на търговската верига Tesco отбелязаха ръст, поради слухове, че Уорън Бъфет, един от най-известните световни инвеститори е започнал да изкупува акции на компанията, по-рано тази седмица.

По данни публикувани от London Stock Exchange в четвъртък, притежаваната от Бъфет Berkshire Hathaway е закупила почти 2 милиона акции на Tesco във вторник, и по този начин вече притежава 3 процента от компанията,

Акциите на базираната в Мюнхен Wacker Neuson се покачиха с повече от 8 процента, след като компанията обяви, че ще си партнира с американския производител на тежки машини Caterpillar Inc.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още