IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар иска дял от собственика на ОББ

Qatar Investment Authority ще придобие между 5% и 7% от NBG за около 250 млн. евро

12:55 | 30.06.10 г.
Автор - снимка
Създател
Катар иска дял от собственика на ОББ

Катарският инвестиционен фонд Qatar Investment Authority (QIA) води преговори за придобиване на стратегически дял от National Bank of Greece (NBG) – най голямата търговска банка в Гърция и собственик на българската Обединена българска банка (ОББ), става ясно от информация на Financial Times.

Запознати с преговорите твърдят, че държавният инвестиционен фонд QIA, чрез своята дъщерна компания Qatar Holding, ще придобие между 5% и 7% от NBG за около 250 млн. евро. Сделката е част от инвестиционната стратегия на фонда за изкупуване на дялове под 10% в финансови институции.

Придобиването ще помогне за възстановяването на доверието в гръцката банкова система, която е подложена на сериозен натиск в резултат на дълговата криза в страната, коментира изданието.

Миналата седмица гръцкият премиер Георгиус Папандреу прикани банките в Атина да се консолидират, като подчерта, че „секторът трябва да вземе стратегически решения, за да остане конкурентоспособен“.

В интервю за канадска телевизия Папандреу обяви, че инвестиционни фондове проявяват интерес към придобиване на дялове в гръцки банки.

Според източници на Financial Times посредник по сделката е Morgan Stanley. От банката отказват коментар..

QIA притежава 4% от гръцката Alpha Bank – третата по-големина банка в Гърция – които фондът придоби чрез холдингова компания преди началото на дълговата криза в страната.

По-рано тази година Катар започна преговори с гръцкото правителство по проект за 2 млрд. евро за построяването на съоръжение за съхраняване на втечнен газ и електроцентрала в Западна Гърция.

Като стимул за икономически растеж Гърция търси инвестиции в енергийни проекти, туризма и банковия сектор, докато изпълнява финансови реформи, договорени с Европейския съюз и Международния валутен фонд, срещу спасителен финансов пакет от 110 млрд. евро.

NBG и три други големи гръцки банки потърсиха помощ от правителството поради проблеми с ликвидността, след като бяха изключени от междубанковия пазар.

Въпреки очакванията за по-добри резултати на клоновете на гръцките банки в Югоизточна Европа и Турция банковият сектор в Гърция се готви за още по-лоши времена, коментира финансовото издание.

През май NBG отчете нетна печалба от 21 млн. евро за първото тримесечие на годината, в сравнение с 317 млн. евро за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още