IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в София със 7,5% по-евтини през второто тримесечие на годишна база

Спрямо първото тримесечие обаче средните цени в столицата бележат ръст от 4,3%, сочи индекс на компания от сектора

14:06 | 15.07.10 г. 4
Автор - снимка
Създател
Жилищата в София със 7,5% по-евтини през второто тримесечие на годишна база

Средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са отчели годишен спад от 7,5% през второто тримесечие на 2010 г. според индекса на Райфайзен Имоти, компанията за имоти на Райфайзенбанк (България).

Спрямо първото тримесечие на 2010 г. обаче промяната на средните пазарни цени на жилищата в София е положителна, като отбелязва ръст от 4,3%.

В Пловдив средните пазарни цени, на които се сключват сделки за продажба на жилищни имоти през второто тримесечие на 2010 г., са намалели с 14,8% спрямо същия период на 2009 г., докато във Варна спадът е 15,5%. На тримесечна база индексът отчита намаление на средните цени на жилищата с 5,4% в Пловдив и 1,6% във Варна.

Според анализаторите на компанията на пазара на жилища се наблюдават признаци на оформяща се тенденция за покупка на все по-качествени и завършени имоти. Това се тълкува като доказателство както за по-високите критерии на купувачите и по-добрата им осведоменост за качествата на предлаганите жилища, така и за постепенна промяна на продавания продукт.

Сравнително стабилните стойности на продадените имоти могат да се обяснят с различни фактори, като по-малкия дял на общите части в разгънатата застроена площ на продадените имоти; по-високата степен на завършеност на продадените имоти; напълно изградената инфраструктура около имотите; предпочитанието към ново строителство; наличието на допълнителни удобства и услуги на място и др., е мнението на специалистите.

През второто тримесечие на 2010 г. индексът на компанията на средните цени в нежилищния сектор (офиси, търговски и индустриални площи) в София отчита минимален ръст на годишна база от 0,7%. Спрямо второто тримесечие на 2009 г. в Пловдив индексът намалява с 8,4%, а във Варна – с 9,7%.

Спрямо първото тримесечие на 2010 г. в София отново се наблюдава ръст на средните цени на бизнес имотите с 3,8%, докато в Пловдив и Варна понижението е съответно с 2,2% и 7,7%.

По данни на компанията за имоти Адрес цените в някои квартали на София започват да се стабилизират, като някои дори отчитат ръст през полугодието. Според доклад на Bulgarian Properties спадът в жилищните цени в столицата за второто тримесечие е 16%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
lashov -> а ти защо разбиваш илюзии ???нека си верват хората в каквото искат.............дори си мисля,че твоята цифра е завишена , чел съм някъде ( не твърдя че е достовелно) че жилищният фонд на София е около 440 000 апартамента , в т.ч. панели по Ботевградско шосе , Толстой и Надежда ( изброените са на възраст около 35 - -40 год ) и до 5 год ще започнат да дават фира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
toni_sf
преди 13 години
:))) то трябва да са още по евтини, те вече май свьршиха селяните продали кьщи ниви ,за да дойдат в софия:)) по мой наблюдения поне около 500 000 хил жилища има празни в софия който чакат купувачи:)) а незнам как тия строителни фирми и инвеститори си плащат дълговете към банките и да питам икономистите и г-н Плевналиев, дали може един имот да е ипотекиран два пьти от една и сьща банка,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още