IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP успя да спре теча в Мексиканския залив

Акциите на петролната компания поскъпнаха с близо 8% след успешната операция

10:00 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
BP успя да спре теча в Мексиканския залив

Британската компания BP успя да спре за първи път изтичането на петрол в Мексиканския залив, което бе причинено от избухването на петролната й платформа Deepwater Horizon на 20 април тази година.

Инцидентът отне живота на 11 души и предизвика най-голямото петролно бедствие в историята на САЩ, пише MarketWatch.

Инженерите на BP са затворили и трите клапана на специално конструираната за тази цел гигантска фуния, което е спряло изтичането на петрол от разрушения подводен кладенец.

Това е първият пробив в усилията на BP за прекратяване изтичането на нефт през последните три месеца.

С помощта на специалната фуния, която бе монтирана миналия уикенд, BP се надява да спре теча и да тества здравината на стоманения корпус на петролния кладенец. Чрез сеизмични тестове ще се проверят и рисковете от трусове по морското дъно.

Изпитването на налягането във вътрешността на корпуса на кладенеца ще отнеме поне шест часа и може да продължи до два дни. През това време BP ще установи дали клапаните на фунията ще издържат, без да предизвикат течове в други части на инсталацията.

При необходимост те ще бъдат отворени отново.

Резултатите от тестовете ще покажат дали течащият кладенец ще остане затворен през следващите седмици, когато BP ще изгради няколко спомагателни петролни кладенци. При успех фунията ще може да спре голяма част, ако не и всичкия нефт, който изтича в океана от 20 април насам.

Това обаче ще бъде част от справянето с проблема. Работата на BP няма да приключи, докато не изгради спомагателни кладенци, които ще имат за цел да пресекат разрушения кладенец на стотици метри под морското равнище. Това вероятно ще отнеме още няколко седмици.

Акциите на BP поскъпнаха със 7,6% до 38,92 долара на Нюйоркската фондова борса вчера. През последните 12 месеца пазарната капитализация на петролната компания е намаляла с 14% до 121,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още