IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси със стабилни печалби след тестовете в Европа

След като едва седем европейски банки се провалиха на стрес теста, инвеститорите отново насочват внимание към резултатите на компаниите

23:23 | 23.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси със стабилни печалби след тестовете в Европа

Щатските индекси отбелязаха стабилни печалби през последните часове на сесията в петък, след като пазарите си отдъхнаха при публикуването на стрес тестовете на европейските банки и се фокусираха отново върху финансовите резултати на американските компании, пише MarketWatch. Пазарът беше допълнително подсилен от решението на General Electric да раздаде дивиденти.

След като инвеститорите месеци наред изпитваха притеснения от данните, които можеха да разкрият стрес тестовете, сега бяха щастливи да се отърсят от страховете си, след като само 7 от 91 основни европейски банки показаха нужда от допълнителен капитал. Германската Hypo Real Estate Holding AG, гръцката ATEBank и пет испански банки - Unnim, Diada, Espiga, Banca Civica и CajaSur – бяха единствените институции, които се провалиха на тестовете. Общият недостиг на капитал за седемте банки е 3,5 млрд. евро.

„Стрес тестовете се оказаха не толкова стресиращи в крайна сметка”, казва Бърт Уайт, инвестиционен директор на LPL Financial. „В края на деня, пазарът приема това като крайъгълен камък, покрай който трябваше да преминем. Сега може да се фокусираме върху по-фундаментални неща. Печалбите на компаниите са страхотни, а също и приходите са доста добри”, допълва той.

Standard & Poor's 500 се повиши с 0,82% до 1103 пункта, преминавайки психологическата граница от 1100 пункта за първи път през този месец. Индексът беше воден от индустриалния сектор, подкрепен от доброто представяне на General Electric, след като компанията повиши дивидентите си за тримесечието с 20%. Повишаването на дивидентите е първото от повече от година насам.

Компанията обяви също, че ще започне обратно изкупуване на акциите си през това тримесечие, за първи път от почти две години.

S&P 500 беше подкрепен също и от здравния сектор, след появата на слухове за сливане на биотехнологичната компания Genzyme с френския фармацефичен гигант Sanofi-Aventis.

„След като имаме компании като General Electric, които увеличават дивидентите си, както и планове за сливания и придобивания, това означава че компаниите виждат добро бъдеще и имат кеш, който искат да използват”, казва Уайт. „Това е добър стимул за нас да задържим тези 1100 пункта на S&P.”

General Electric също помомогна и на Dow Jones Industrial Average, койото се повиши с 0,99% до 10 425 пункта. От сините чипове акциите на телекомуникационният гигант Verizon Communications отбелязаха силен ръст, след като приходите на компанията надхвърлиха очакванията на анализаторите.

Друг печеливш беше American Express, след като компанията издаваща кредитни карти отчете почти три пъти по-добра печалба за второто тримесечие на годишна база, надминавайки прогнозите на анализаторите.

Nasdaq Composite нарастна с 1,05% до 2269 пункта.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още