IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси останаха на отрицателна територия за втори ден

Разпродажбите бяха най-силни в потребителския сектор, в очакване на данните за БВП през второто тримесечие

23:29 | 29.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси останаха на отрицателна територия за втори ден

Предпазливостта на инвеститорите в навечерието на петъчните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през второто тримесечие донесе понижения на щатските индекси.

Силното поевтиняване на долара и добрите финансови резултати на Exxon Mobil не успяха в крайна сметка да прекратят разпродажбите в технологичния и потребителския сектор.

Единствените икономически данни за САЩ от днес показаха, че новите молби за помощи при безработица са намалели в унисон с пазарните очаквания до 457 хил. през миналата седмица спрямо 468 хил. за предходните седем дни.

Борят на трайно безработните, които получават помощи за безработица поне две седмици, се е увеличил в същото време с 81 хил. до 4,565 млн. души, което показва, че въпреки растежа на американската икономика пазарът на труда в страната остава нестабилен.

В петък малко преди началото на борсовата сесия в САЩ излизат данните за БВП на страната през второто тримесечие. Пазарните прогнози сочат за забавяне темпото на ръст на щатската икономика до 2,5% спрямо 2,7% през първото тримесечие.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани компании в САЩ Dow Jones IА загуби 0,3% и завърши предпоследната за този месец сесия на ниво от 10 467,16 пункта.

Акциите на компонентите му Procter & Gamble и Kraft Foods поевтиняха съответно с 1,6% и 2,1%.

Широкият S&P 500 отстъпи с 0,4% до 1 101,53 пункта, докато индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, загуби най-много, като се понижи с 0,6% до 2 251,69 пункта, главно заради технологичните компании.

Вчерашната сесия донесе загуби на индексите заради изказване на Федералния резерв, от което стана ясно, че състоянието на икономиката на САЩ се е влошило в част от регионите.

От началото на този месец щатските индекси са нараснали с между 7% и 8% след слабото им представяне през май и юни. Ниските изтъргувани обеми през летния сезон обаче са причина за леко изостряне на пазарните движения.

Акциите на петролната компания Exxon Mobil поевтиняха с близо 1% до 60,3 долара, въпреки че обяви 91% увеличение на нетната си печалба на годишна база до 7,56 млрд. долара през второто тримесечие.

Преди година положителният финансов резултат е бил в размер на 3,95 млрд. долара. Exxon Mobil участва в индекса Dow Jones IA и е най-голямата публична петролна компания в света.

Книжата на онлайн магазинът Amazon на свой ред загубиха 0,2% до 116,86 долара въпреки новината, че компанията пуска на пазара нов модел на своя електронен четец Kindle 3, пише CNN.

Търговията с акциите на Cisco Systems бе прекъсната за кратко, след като цената им скочи с 10% в рамките на пет минути. От борсата Nasdaq, където се търгуват акциите на лидера на пазара на мрежови технологии, обявиха, че ще разследват причините за рязкото поскъпване.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още