IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните оператори обжалват заповед за премахване на базови станции в Пловдив

Заповедта на кмета Славчо Атанасов противоречи на действащите закони и разпоредби в България, подчертават от трите компании

14:26 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мобилните оператори обжалват заповед за премахване на базови станции в Пловдив

Трите мобилни оператора Globul, Мобилтел и Vivacom обжалват заповедта на кмета на Пловдив Славчо Атанасов за премахването на общо 99 базови станции на операторите в града, съобщиха от компаниите.

Мобилните оператори са информирали с писма всички заинтересовани институции -
Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), за негативните последствия от практическото изпълнение на подобна заповед.

От Globul посочват, че заповедта на кмета противоречи на действащите закони и разпоредби в България, като предвиденото в документа премахване на базови станции на практика ще направи технически невъзможна работата на мобилните оператори в границите на общината.

Посочените в кметските заповеди базови станции представляват две трети от станциите на всички оператори, които са разположени в Пловдив, и тяхното премахване би довело до спиране на работата на мрежите на мобилните оператори заради претоварване и принудително прекратяване на предоставянето на мобилни услуги за клиентите на трите компании в града.

С обжалването на заповедите операторите имат възможност да търсят и компенсации за пропуснати ползи и причинени щети, до които би довело изпълнението на кметската заповед, се посочва в съобщението.

Трите компании са категорични, че всички техни съоръжения както в Пловдив, така и в цялата страна не застрашават здравето на гражданите и са под постоянния контрол на упълномощените държавни институции.

Мобилните оператори в България спазват много по-стриктни норми за нивата на електромагнитно излъчване – от 45 до 100 пъти по-строги в сравнение с максимално допустимите стойности, препоръчани от Световна здравна организация и възприети в повечето страни от Европейския съюз, твърдят още трите компании.

Проведените до момента в Пловдив публични контролни замервания на базови станции от експерти на Националния център за опазване на общественото здраве показаха в пъти по-ниски нива от позволените гранични стойности в България, припомнят операторите. Измерванията бяха направени като част от разяснителна кампания на мобилните оператори в партньорство с държавните институции и местните власти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още