IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауза в паричната политика на Австралия за трети пореден месец

Отслабването на инфлацията до най-ниското й ниво за последните три години позволи на централната банка да остави лихвата на ниво от 4,5% за трети пореден месец

09:51 | 03.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пауза в паричната политика на Австралия за трети пореден месец

Австралийската централна банка остави основния лихвен процент в страната без промяна на ниво от 4,5 на сто за трети пореден месец, след като инфлационните рискове отслабнаха, а финансовите рискове от дълговата криза в еврозоната утихнаха след добрите резултати от стрес тестовете на банките в Европа.

Отслабването на инфлацията в Австралия до най-ниското й ниво за последните три години позволи на централната банка да удължи с още един месец паузата в паричната си политика, след като от октомври до април основният лихвен процент бе увеличен шест пъти от рекордно ниските 3% до сегашните 4,5%.

Основният индекс на потребителските цени, който е главен измерител на инфлацията за Австралийската централна банка, се повиши с 2,7% на годишна база през второто тримесечие. Целта на централната банка е да поддържа годишната инфлация в страната стабилна в интервала между 2% и 3%, пише Bloomberg.

Решението на централната банка да не продължи със затягането на паричната политика бе очаквано от пазарните анализатори и може да подкрепи сегашния премиер на Австралия Джулия Гилърд по време на парламентарните избори в страната, които ще се проведат на 21 август.

През юни Нова Зеландия се присъедини към страните, които затягат паричната си политика, а в края на юли Индия също пристъпи към увеличение на лихвите. Централната банка на Малайзия на свой ред е увеличила три пъти лихвата през тази година, а в Южна Корея и Тайланд тя е повишавана веднъж.

Отделни данни за Австралия от днес показаха, че продажбите на дребно са се повишили с 0,2% на месечна база през юни и за четвърти пореден месец, което е най-продължителното им увеличение от началото на 2009 г., когато правителството предостави стимули за увеличаване на потреблението.

Междувременно стана ясно, че броят на новите разрешителни за строеж е намалял за трети пореден месец, понижавайки се с 3,3% на месечна база.

Безработицата в Австралия бе на ниво от 5,1% през юни, което е по-ниско от 5,3 процента безработица в Япония и наполовина на безработицата в САЩ и Европа.

Австралийският долар поевтинява с половин процент спрямо щатския и към 9:40 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,9096 щатски. От началото на тази година австралийската валута е поскъпнала с 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още