IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Риск от двойна рецесия в Европа

Орязването на високодоходните инвестиции, само и само нещата да изглеждат малко по-добре, е глупаво, коментира носителят на Нобелова награда за икономика

15:27 | 24.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Риск от двойна рецесия в Европа

Съществува риск от двойна рецесия за европейските икономики поради ограничаването на разходите, предприето за съкращаване на бюджетните дефицити, предупреждава носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Bloomberg.

„Орязването на високодоходните инвестиции, само и само нещата да изглеждат малко по-добре, е глупаво“, казва Стиглиц.

Усилията на правителствата от еврозоната да намалят бюджетните си дефицити под тавана от 3% от БВП, приет от ЕС, заради финансовата криза в Гърция, подкопава доверието на инвеститорите в региона. Въпреки че през второто тримесечие икономиката на еврозоната нарасна с най-бързия си темп за последните четири години, възстановяването дава сигнали за забавяне.

„Тъй като твърде много европейски правителства са се фокусирали върху изкуствено поставената бариера от 3%, която не е икономически обоснована и е само едната страна на монетата, Европа рискува да изпадне в двойна рецесия“, посочва Стиглиц.

Забавянето на растежа в сектора на услугите и производството в Европа надхвърли прогнозите на икономистите през август, докато доверието на германските инвеститори се срина до най-ниското си ниво за последните 16 месеца. Moody’s Investors Service обяви вчера, че „рисковете за икономическия растеж за икономиките в Европа са реални“.

Според прогнозата на Европейската комисия от май средният бюджетен дефицит в еврозоната вероятно ще се увеличи до 6,6% от БВП през тази година от 6,3% през 2009 г. Гръцкото правителство полага усилия да съкрати бюджетния си дефицит – вторият по размер в региона – от 13,6% от БВП за 2009 г. до 8,1% през тази година и до 3% през 2014 г. Страната предприе мерки за намаляване на заплатите и пенсиите и увеличи данъците в опит да избегне фалит.

С бюджетен дефицит от 14,3% от БВП Ирландия има най-високия бюджетен дефицит в еврозоната за миналата година. Като се изключи цената за спасяване на банките, през тази година дефицитът се очаква да се понижи до 11,7%, показва прогнозата на комисията.

„Очевидно, сама по себе си Ирландия е твърде малка, за да определя това, което се случва в Европа“, казва Стиглиц, „но Германия, Великобритания и други ключови европейски страни следват именно подхода за ограничаване на бюджетните разходи, който Ирландия е принудена да прилага“.

Стиглиц подчертава, че на фона на продължаващите съкращения в частния сектор, той не очаква скорошно оздравяване на икономиката.

„Проблемът е, че не се измъкваме от настоящата криза достатъчно бързо“, казва той. „Това, което се случва, е, че сме на път да изпаднем в ситуация на забавен растеж в японски стил за продължителен период от време. Много е обезкуражаващо, че хората говорят за 'новото нормално'. При 10% безработица това ще бъде катастрофално“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още