IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Софарма

Дружеството бе с най-голям оборот на борсата през изминалата седмица, а отчетът му за второто тримесечие затвърди ръстовете от първото

09:05 | 28.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Софарма

Книжата на Софарма АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Това бе позицията с най-голям оборот през седмицата сред дружествата на борсата. В 84 сделки бяха прехвърлени близо 40 хил. акции на обща стойност 334 хил. лв. 

Книжата на фармацевтичната компания приключиха седмичната търговия на БФБ на цена от 3,95 лв., което се равнява на пазарна капитализация в размер на 521,4 млн. лв. – най-голямата на борсата.

През изминалата седмица акциите на Софарма прибавиха 1,1%. От началото на годината те са се понижили с 0,3%, а за последните 12 месеца отбелязват ръст от 3,4%.

Вчера дружеството оповести консолидирания си отчет за второто тримесечие на 2010, който показа затвърждаване на ръстовете от първото - приходите от продажби и нетната печалба за периода отбелязаха увеличение с 24% на годишна база до съответно 154,2 и 13 млн. лв.

През първото тримесечие на 2010 ръстовете бяха съответно 22% и 31% на годишна база.

За полугодието приходите от продажби нарастват с 23% на годишна база до 292,8 млн. лв., а печалбата – с 28% до 25,7 млн. лв.

През юли продажбите на Софарма пострадаха заради незапомнените жеги в Русия.

В началото на седмицата стана ясно, че делът на Gramercy Emerging Markets Fund в Софарма е паднал до диапазона 5-10%, след като в края на юни бе 12,9%, а в края на март – 15,5%.

По-рано през месеца Софарма гласува за стартиране на процедура по обратно изкупуване на собствени акции на цени между 3,5 и 5,5 лв. за брой, с цел използване на придобитите акции при сливането с Българска роза Севтополис.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение. 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 8
vale1
преди 13 години
Gramercy имат още много да продават,а квотата за обратното изкупуване е малка.При тази липса на ликвидност изтеглянето на тези пари,не е на добро.Според мен изхода е да побързат с листването в Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още