IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Унгария не може да отлага съкращаването на бюджетния си дефицит

Унгария не може да си позволи да се отклонява от пътя, който следват останалите страни от ЕС, заяви еврокомисарят

13:28 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Унгария не може да отлага съкращаването на бюджетния си дефицит

Унгария „не може да си позволи“ да отлага мерките за намаляване на бюджетния си дефицит, каза комисарят по икономическата и валутна политика на ЕС Оли Рен, цитиран от Bloomberg.

С изказването си Рен порица позицията на унгарския премиер Виктор Орбан за по-свободна фискална политика като опит за насърчаване на икономическия растеж.

„В периоди, когато останалите страни от ЕС се стремят към фискална консолидация, Унгария не може да си позволи да се отклонява от този път“, каза Рен. „Вместо да увеличава бюджетния си дефицит, Унгария трябва да следва здравословна фискална политика, която е задължително условие за устойчив растеж“.

Разговорите между Унгария, Международния валутен фонд и ЕС бяха прекратени миналия месец, след като Орбан отказа да продължи политиката на предишното унгарско правителство, целяща намаляване на бюджетния дефицит под 3% от БВП през 2011 г. Според Орбан Унгария има нужда от по-голям дефицит, за да може да стимулира икономиката си.

През април Орбан беше избран с обещанието да сложи край на продължилите пет години мерки за затягане на финансовата дисциплина, които според него са влошили още повече най-тежката рецесия в страната за последните 18 години. Правителството заяви, че ще поднови разговорите с МВФ и ЕС през октомври, след провеждането на местни избори на които партията на Орбан смята да затвърди позициите си.

„Мисля, че през месеците до изборите ще наблюдаваме охлаждане на отношенията на Будапеща с МВФ и ЕС“, казва Питър Монталто, икономист от Nomura International Plc в Лондон. „В комбинация с някои допълнителни пазарни рискове това може да доведе до обръщане на сегашната положителна за Унгария пазарна реакция и масова разпродажба на унгарски активи“.

След като на изборите на 25 април Орбан получи мнозинство от две трети в унгарския парламент, унгарският форинт изгуби 6,9% от стойността си спрямо еврото - най-слабото представяне за периода сред повече от 170 валути от цял свят. От април цената за застраховане срещу фалит за унгарските ДЦК се повиши с 90%

За миналата година бюджетният дефицит на Унгария възлизаше на 4% от БВП, от 9,3% през 2006 г. Предишното унгарско правителство обещаваше да понижи дефицита до 2,8% през 2011 г.

Унгария трябва да съкрати бюджетния си дефицит под 3% през 2011 г, ЕС е удължавала крайния срок за това вече два пъти подчертава той.

Орбан който иска да поощри икономическия растеж след като БВП на страната се понижи с 6,3% през 2009 г., изключи възможността за още една година затягане на коланите. Вместо това, правителството наложи специален данък върху финансовите институции чрез който да запълни бюджетните дупки.

Според UniCredit, Citigroup Inc., и Morgan Stanley Унгария ще спечели от споразумение с МВФ ако условията на световните финансови пазари се влошат. Миналия месец Standard & Poor’s и Moody’s Investors Service предупредиха, че може да понижат кредитния рейтинг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още