IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за имоти в Европа минават на положителна територия

Обща доходност от 8,3% за 12-те месеца до юни отчитат в сектора на фондовете за имоти в Европа

14:22 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фондовете за имоти в Европа минават на положителна територия

Фондовете за имоти в Европа отчетоха обща доходност от 8,3% през 12-те месеца до юни 2010 г. в сравнение с отрицателна стойност от 18,6% за същия период предходната година, сочи нов доклад.

По-голямата част от възстановяването бе постигната през първите шест месеца на 2010 г., които допринесоха с 4,1% към общата доходност, сочи проучване на IPD.

Резултатът е отражение на подобряването на основните европейски директни пазари на имоти, позитивната роля на ливъридж на растящите пазари, както и ефективни инвестиционни стратегии на възстановяващ се пазар, казват от компанията.

Проучването е базирано на данни от 269 фонда с фокус на различни световни пазари и институционални инвеститори, представляващи обща нетна стойност на активите от 86,5 млрд. евро.

Тези данни показват значително възстановяване на пазара на фондове за имоти в Европа, коментира Камерън МакВийн, директор "Фондови услуги" в IPD.

„Въпреки че е по-ниска в сравнение с нивата, достигнати по време на бичите години 2005 и 2006 г., общата норма на възвръщаемост от 8,3% показва връщането към по-стабилни резултати, подобни на тези през първата половина на миналото десетилетие.“

Възвръщаемостта при специализираните и балансираните фондове за имоти през последните три години до юни 2010 г. показва значителния ефект, който използването на ливъридж може да има върху инвестиционните резултати на инвестициите. Специализираните фондове, които предприемат стратегии, специфични за сектора и обикновено използва високо ниво на ливърдиж, отчетоха -9,2%. За разлика от тях балансираните фондове, които по своята същност са добре диверсифицирани и използват в по-малка степен дългово финансиране, отчетоха -2,4% възвръщаемост за същия период.

Наскоро от европейската асоциация на непубличните фондове за имоти INREV обявиха, че доходността в сектора е била 2,5% през първото тримесечие на 2010 г. и 1,5% през второто. За сравнение, за 2009 г. тя е -7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още