IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колеблива сесия на европейските борси

Индексите останаха почти без промяна след противоречиви икономически данни от Германия и САЩ

20:58 | 28.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колеблива сесия на европейските борси

Борсовата сесия в Европа днес приключи с минимални изменения на индексите на фона на противоречивите икономически данни от Германия, Франция и САЩ.

Подновените притеснения на инвеститорите за състоянието на банковия сектор в Португалия и Ирландия станаха причина за разпродажби в началото на търговията, които отшумяха заради добрите данни за подобрението на потребителския климат в Германия през септември.

Последното проучване на икономическите нагласи на немските домакинства показа, че потребителите очакват икономическия подем на страната да продължи до края на тази година. Малко след това обаче застраховката за защита от фалит на Ирландия се повиши до рекордно високи нива заради предупреждението на Standard & Poor’s, че цената за спасяването на национализираната банка Anglo Irish Bank Corp. може да надмине 47 млрд. долара.

Общоевропейският индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 0,2% до 262,36 пункта, но от началото на месеца той е повишил стойността си с 4,4%.

Националните индекси в 12 от 18-те западноевропейски фондови борси, които Stoxx Europe 600 покрива, записаха лек спад. В Германия DAX остана без промяна на ниво от 6 276,09 пункта, а на фондовата борса в Париж CAC 40 загуби 0,1% до 3 762,35 пункта. Британският FTSE 100 се повиши с 0,1% до 5 578,44 пункта.

Данните за подобряването на потребителския климат в Германия от днес бяха последвани от неочакваното понижение на потребителските разходи на френските домакинства с 1,6% на месечна база през август. Малко след това излязоха и окончателните данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания, които потвърдиха увеличението му с 1,2% в рамките на второто тримесечие.

Смесени бяха и икономическите данни от САЩ, които показаха повишение на цените на имотите в големите американски градове през юли и остър спад на индекса на потребителското доверие на Conference Board през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още