IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании подновиха съкращенията на персонал

Неочакваният спад на заетостта в частния сектор на САЩ през септември потвърди застоя в икономическото възстановяване на страната

16:34 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американските компании подновиха съкращенията на персонал

Американските работодатели подновиха съкращенията на персонал през септември, след като работните места в частния сектор на икономиката нарастваха през последните седем месеца. 

Това показа месечното проучване на пазара на труда в страната, което се извършва от консултантската агенция ADP Employer Services и излиза два дни преди официалните правителствени данни за заетостта в страната през последния месец.

Работните места в частния сектор са намалели с 39 хил. през септември, след като през август нараснаха с 10 хил. Икономистите очакваха увеличение на заетостта от 23 хил. спрямо първоначално обявения през август спад на позициите от 10 хил.

Данните на ADP Employer Services, която обработва информацията за изплащаните заплати от около 500 хил. щатски работодатели, показаха, че това е първият спад на заетостта в частния сектор от януари. От тях стана ясно още, че броят на новите работни места в частния сектор се увеличава средно с 34 хил. на месец за периода от февруари до август, което показва, че на пазара на труда липсва каквато и да било инерция.

ADP Employer Services следи изменението на заетостта в частните отрасли на щатската икономика без селскостопанския и държавния сектор. През септември най-много нови работни позиции са разкрити в производствения сектор.

Отделни данни на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas показаха, че планираните от големите американски работодатели съкращения са се увеличили със 7% на месечна база до малко над 37 хил. през септември. Заплануваните за закриване работни места са намалели с 44,1% спрямо нивата си от септември 2009 г., което обаче е по-малък спад в сравнение с понижението от 54,5% през август.

Официалните данни на американското правителство за пазара на труда през септември ще излязат този петък. Според икономисти броят на работните места е останал почти без промяна през миналия месец, а нивото на безработица се е повишило от 9,6% на 9,7%.

Към 16:30 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3866 долара, като доларът се понижава за шести път през последните седем дни. Щатската валута е загубила 7% срещу еврото през последния месец заради очаквания Федералният резерв да предприеме нови стъпки за увеличаване на паричната маса в обращение до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още