IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо инвеститорите в имоти са обсебени от първокласните имоти?

Поляризацията между първокласни и второстепенни имоти в Европа се очаква да продължи и в обозримото бъдеще

08:05 | 08.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Защо инвеститорите в имоти са обсебени от първокласните имоти?

На пазара на имоти в Европа има все повече доказателства за това, че фокусът на инвеститорите е насочен към първокласните активи, докато второстепенните остават в сянка.

Това води до растящо разграничение в сектора, поради което наемите и капиталовите стойности на първите растат, а вторите остават под натиска на рецесионните сили.

От CB Richard Ellis (CBRE) очертават четири основни фактора за предпочитанието на първокласни активи от страна на инвеститорите в момента.

По мнението на Майкъл Хедък, директор "Проучвания на капиталовите пазари" за Европа, Близкия Изток и Африка, тези фактори се разделят в две направления. От една страна е капиталовият аспект, според който инвестициионната активност се движи от институционални инвеститори, чиято стратегия обикновено предполага инвестиции в първокласни активи, а така също те разполагат с капитали за по-скъпи и качествени активи.

Наред с това кредиторите се интересуват основно от финансиране на сделки с нискорискови активи в най-горния сегмент.

От гледна точка на наемателите пазарът също е насочен главно върху този тип имоти. Доколкото го има търсенето, то е ограничено само до най-качествени площи, които в момента могат да се договорят при по-изгодни условия. Наред с това липсата на активност за развитие на нови площи означава, че отново този сегмент от пазара има потенциал за дефицит в предлагането в бъдеще, което е съществен фактор за привличането на инвестиционния интерес.

От компанията смятат, че поради всички тези фактори поляризацията между двата сегмента на пазара, която характеризира европейския пазар през последните година и половина, ще продължи и в обозримото бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Snipe
преди 13 години
Всеки, който прецени, че калпавата стока ще му донесе по-добра печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Веско
преди 13 години
Що за странно заглавие? Кой инвеститор ще се набута в калпава стока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още