IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията сближава шефове и служители

Немалко хора дори биха флиртували с ръководителите си, за да подпомогнат кариерата си

16:02 | 12.10.10 г.
Малцина са онези, които искат да седнат на шефското място. Снимка: Sxc.hu
Малцина са онези, които искат да седнат на шефското място. Снимка: Sxc.hu

Малцина са онези шефове, които трябва да се притесняват, че техните подчинени искат да седнат на мястото им. Повечето служители просто са доволни, че имат работа, показват данни от проучване, цитирано от Ройтерс. Една пета от хората пък биха тръгнали да флиртуват с шефа си, ако това ще помогне на кариерата им.

Рецесията в САЩ кара шефовете и техните подчинени да се сближават, а само 30% от анкетираните биха искали да вземат изпълнената със стрес работа на шефовете си, показват данни на агенцията за подбор на персонала Adecco Staffing US, събрани по повод на Деня на шефа в САЩ, който се празнува в средата на октомври всяка година.

В хода на изследването станало ясно, че някои хора биха стигнали и по-далеч, за да запазят работата си в условията на нестабилен пазар на труда. Почти всеки пети би флиртувал с шефа си, за да направи кариера, а същия брой хора споделят с шефовете си социалните си контакти в интернет посредством мрежите за извънслужебно общуване.

Борбата за шефското място не е сред приоритетните цели на служителите.

Работниците, които имат деца под 18-годишна възраст, са по-склонни да се борят за мястото на управителя, за да могат да подсигурят образованието на наследниците си и допълнителни разходи.

С покачването на безработицата до 10% онези, които са запазили работните си места, „се чувстват като избрани, сякаш имат гласувано доверие от страна на шефовете си за това, че са достатъчно добри и могат да останат“, казва Дейвид Адамс, вицепрезидент на отдела по обучение и развитие на Adecco Group в Северна Америка.

Това, както и намалелият брой служители в голяма част от компаниите, заздравява връзката между служители и шефове.

„Рецесията провери ценностите на хората и мнозина от тях осъзнаха, че въпросът не е само до работата“, казва Адамс и допълва, че много от анкетираните са наблюдавали изкачването на техни колеги, които впоследствие са били уволнени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още