IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Улф: Америка ще спечели световната валутна война

Според главния икономически коментатор на FT САЩ ще се опитат да наложат волята си чрез печатната преса за долари

11:20 | 13.10.10 г. 21
Автор - снимка
Създател
Мартин Улф: Америка ще спечели световната валутна война

Валутите доминираха тазгодишното заседание на Международния валутен фонд (МВФ) миналия уикенд, или по-точно две от тях – щатският долар, считан за прекалено слаб и юанът- заради липсата на гъвкавост в обменния му курс.

Зад препирните за правилната валутна политика обаче лежи едно огромно предизвикателство, а именно: как да се ребалансира световната икономика, пише в свой анализ главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Улф.

МВФ посочва, че за тази цел е необходимо да се постигне вътрешен баланс, а след него и международен.

За да се балансират вътрешно, развиващите се държави трябва да се адаптират към по-голямо вътрешно потребление, а задлъжнелите страни трябва да намалят бюджетните си дефицити.


Втората стъпка е външно ребалансиране чрез по-голяма зависимост на САЩ и други развити държави от износа и чрез по-голямо вътрешно търсене в някои развиващи се икономики, начело с Китай.

Според МВФ обаче тези корекции са трудни и протичат твърде бавно.

Самото ребалансиране също има две измерения. От една страна, развитите страни с голямо потребление и високи дефицити трябва да ограничат задлъжнялостта в частния сектор. От друга страна, обменните валутни курсове на икономиките с големи търговски излишъци и големи възможности за инвестиции, или и двете, трябва да се повишат, докато увеличението на вътрешното търсене компенсира спада на нетния износ.

Агресивната парична политика на страните, емитиращи резервни валути, особено САЩ, е елемент в двата процеса. Негативната реакция от поевтиняването на щатския долар през последните три месеца отчасти отразява неравномерното въздействие на монетарната политика на САЩ. Още повече, поевтиняването на долара засили притока на капитал към други страни, всяка от които се опитва да отклони нежеланата корекция на друго място.

Според Мартин Улф САЩ се опитва да избегне корекцията, необходима за световната икономика, като за тази цел печата долари, които се насочват към останалата част от света и повишават инфлацията там. В същото време останалата част от света също се стреми да избегне промените, като се опитва да причини дефлация в САЩ.

В тази световна валутна война ще спечели САЩ, пише Мартин Улф, заради неограничените боеприпаси, с които разполага Федералния резерв, който може да създаде неограничено количество долари.

Онова, което останалата част от света може да направи, е да се предаде и договори условията, при които да се променят номиналните обменни курсове и вътрешната политика.

Това, което ще помогне на САЩ да спечели, е фактът, че ниската и намаляваща инфлация в страната може да бъде потенциално пагубна не само за Щатите, но и за световната икономика. Още по-страшно е ако икономиката на САЩ попадне в дефлационна спирала на фона на голямата задлъжнялост в частния и държавния сектор. Според Мартин Улф лихвените проценти по американските ДЦК и инфлацията вече са поели по траекторията на Япония през 1990 г. Федералният резерв обаче иска да спре тази тенденция и заради това е сигурно, че следва ново инжектиране на пари в икономиката.

Накратко, американските политици ще направят всичко по силите си, за да се избегне дефлацията, пише Улф. Той посочва, че Федералният резерв ще продължава да печата, докато инфлацията в САЩ не стане задоволително висока. А какво ще причини с действията си на останалия свят, не е негова грижа.

Последиците за останалия свят са очевидни: политиката на Фед да печата долари ще повиши цените на дълготрайните активи и ще насърчи вливането на капитали в държави с по-малко агресивна парична политика (например Швейцария), или с по-висока възвращаемост (като развиващите се икономики). Това вече се случва, коментира Мартин Улф, за което свидетелстват прогнозите на базирания във Вашингтон институт за международни финанси.

Неговите икономисти очакват нетни външни капиталови потоци към нововъзникващите икономики от над 800 млрд. долара през 2010 и 2011 г. Те също така прогнозират масивна намеса от страна на тези страни, в стремежа им да отклонят нахлуването на нежелани долари.

Страните, към които се насочват тези капиталови потоци, били те развити или развиващи се, са изправени пред неприятния за тях за избор: да оставят валутите си да поскъпнат, което ще навреди на външната им конкурентоспособност; да се намесят на валутните пазари, за да спрат поскъпването, което ще доведе до натрупване на нежелани долари, ще застраши ценовата стабилност, а оттам ще навреди на външната им конкурентоспособност, или да ограничат притока на долари чрез въвеждането на данъци и контрол.

В исторически план правителствата са избирали комбинация от трите. Това ще се случи и този път, смята Улф.

Разбира се, Китай може да се противопостави на паричната политика на САЩ, което означава дисбалансът в световната икономика да се коригира чрез намаляване на цените на щатските стоки, за да могат те да се конкурират с китайските. Това означава Китай да постигне корекция на дисбалансите чрез дефлация в САЩ, точно както Германия прави с Гърция. Това обаче няма да се случи, категоричен е Улф, нито пък и ще бъде в интерес на Китай, защото дефлация в САЩ ще застраши световната икономика.

От МВФ са категорични - промените ще бъдат много трудни, а те едва сега започват. Според Мартин Улф САЩ ще опитат да наложат волята си чрез печатната преса, вместо да си сътрудничат с останалия свят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
що бе дянков е еничарче.........и много папка и много слушка.........едва ли ше прави простотий.......????!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
много добре и аз така мисля..........????!!!!!!.......обаче пазара дали ще го отиграе така.......????!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
да не е невъзможно...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 2
lozkhris
преди 13 години
Много ми се иска да ми кажеш приблизително кога доларът ше стане пак равен на еврото...Защото докато Европа продължава да следва Германия, в недалечно бъдеще аз виждам 1Е=2$, а не паритет...Дано да излезна лош пророк...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Dror
преди 13 години
pe4ataneto na pari vodi edinstveno do poskapvane na zlatotoUSA prilagat tazi startegia ot na4aloto na 80' - pe4atat USD i po tozi na4in karat svreta da im plashta smetkata. Tozi pat oba4e tova niama da stane zashtoto za razlika ot predi zaplatite v USA ne rastat a namaliavat - amerikantsite edva vrazvat ve4e dvata kraia. Tozi pat pe4ataneto na pari shte vdigne tsenite i poneje potreblenieto namaliava tova shte dovede to drasti4no obedniavane i oshte po-goliamo svivane na potreblenieto. V edin opredelen moment sveta shte zagubi doverie v USD (ve4e ima uspeshni opiti USD da se ignorira) i USA shte zahape hyper inflatsiata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Мето, не си дръж спестяванията в лева, ами в десна.- В случай, че понаучиш български, де ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
До 14 Lucifer Не Вероятно около 800 долара за унция Но голямата далавера ще бъдат фютчарсите на сребро -над 30 долара за унция Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Дори и да стане тоя паритет за който пишеш, в който на никого за сега не му се вярва, колко мислиш ще струва златото тогава , макар и неговата цена да подлежи на манипулация , както около 2000 год. под 280$ за унция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
theforce
преди 13 години
А на мен ми се струва че даже не си разбрал кой е вълкът и кой - овцата.Можеш спокойно да си го представиш и като дърт бизон и лешояди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 13 години
Не е вярно има и вариянт в който вълка умира от глад, понеже от лежане е станал много дебел, а овцата много пъргава, в случая тоя сценарии ми се вижда доста по-вероятен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още