IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Данъците в България са фантастични

Срам ме е, когато трябва да кажа на партньорите ни в чужбина колко е ниско облагането у нас, признава премиерът

08:08 | 14.10.10 г. 12
Автор - снимка
Създател
Бойко Борисов: Данъците в България са фантастични

Премиерът Бойко Борисов смята данъците в България за „фантастични”, показва стенограмата от вчерашното заседание на Министерски съвет. От нея става ясно още, че според премиера бизнесът трябва да бъде изключително благодарен на финансовия министър за ниското ниво на облагане.

Мнението си Борисов е изразил по време на разговор с икономическия министър Трайчо Трайков, който е посочил, че „практиката потвърждава, че винаги когато е имало намаляване на тежестта, било на данъци или на осигуровки, или на други подобни плащания винаги постъпленията са се увеличавали”.

Темата с осигуровките и тяхното увеличаване се превърна в централен въпрос през последните дни, тъй като правителство, синдикати и работодателски организации така и не успяват да стигнат до съгласие с колко да бъде увеличена осигурителната вноска.

Според Трайков е доста спорно дали въпреки намалението на осигурвките, доста хора са преминали в сивата икономика. Подобни са статистическите данни, посочвани от синдикатите.

Мнението на Борисов е, че оценките наистина са спорни, но именно заради тях министрите на финансите и труда и социалната политика „водят седмица наред многочасови разговори със синдикатите и работодателите, за да намерим правилното сечение”

„Не случайно дадох пример какво правят в Германия днес и защо техните фирми не фалират или какво правят днес в Унгария, при какви данъци работят техните фирми и защо техните фирми не фалират, отидете в цяла Европа. Така, че действително е спорно и за това аз ще се намеся накрая когато имам 100 на сто направени финансови разчети – 100 % ясни, точни и разписани, не само от Дянков, а съм казал и от заместниците му да бъдат разписани, толкова очи искам да ги видят”, заявява Борисов.

„Такива ниски, благоприятни фантастични данъци, които имаме в момента, би трябвало нашите работодатели и бизнес да не дават публично да се чуе лоша приказка за това правителство”, категоричен е премиерът.

„Поставени в условията, на която и да е друга европейска държава те би трябвало да излезнат и да кажат "Утре фалираме – 100 % бизнеса в България".

„На нас ни беше неудобно, когато говорих с премиера на Унгария и с канцлера на Германия, ми беше неудобно да кажа какви данъци имаме, толкова ниски и не случайно Брюксел в момента заради такива като нас, които държат толкова ниски данъци искат да въведем единни данъци в Европейския съюз и само ние сме против, защото ние направихме от България данъчен рай, а ти ми казваш, че с 1,5 или 2, ако се вдигне една осигуровка и по-точно ние не я вдигаме, а възстановяваме каквато беше през миналата година, ще валираме бизнеса”, е заявил премиерът, показва стенограмата от заседанието.

„В Европа се готвят срещу нас да въведат санкция, не санкция в истинския смисъл на думата, а да направят уравниловка на данъка точно срещу такива като нас, защото Орбан, като чу моите данъци, каза: "Чакай, аз имам 25 % ДДС". Ние когато Дянков ми каза и имаше такава тема от 20 на 21 % да се вдигне българският бизнес и всички казаха, че държавата ще фалира, а Унгария работи с 25 на сто”.

Те ще въведат плосък данък, но на 16 на сто, а ние сме на 10 на сто. Ние сме толкова по-добри, че просто няма накъде. Божидар Данев, трябва когато види Дянков да му целуне ръка и да каже "Добре, че държиш такива данъците". Защото, най-лесно е да се вдигне данъка и да се събере прихода в бюджета. Ние не го правим точно заради бизнеса и работодателите”, категоричен е Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
eldred
преди 13 години
Тоя *** дали знае, че данъците в България са 42% от БВП?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Зависи къде си решил да ходиш, а ако е зад океана в кой щат или държава. Стискам палци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Имам такава от 11 години и за тук нещата са ми ясни ;), друга ми беше думата.Не се заяждам а търся инфо. Другият месец емигрирам, продавам къща, кола, пълномощно за фирмата и по диагонала на другия край.Там ще започна бизнес от нулата и имам много нови неща да науча, та за това помолих да бъдеш по-конкретен.Ако можеш, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 13 години
Това, че в някой от страните корпоративния данък е по-голям, не значи, че компаниите там плащат повече от тук, защото тук има много други данъци, данъчета, такси и т. н. Отделно признатите разходи в Германия например (научно развойна дейност и т.н.) са в пъти повече от тези тук. Няма място да караме цял курс по счетоводство, но опитай да направиш компания, да наемеш хора и да си плащаш всичко, пък да видим дали тук или в Кипър, Люксембург и дори Германия е данъчния рай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Jason
преди 13 години
Може ли да уточниш за по-неуките?За какви данъци става въпрос? Нали корпоративния и плоския при нас са 10% а при повечето изброени от теб са повече?Разбирам, че включваш повече видове данъци, но кои са те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 13 години
ББ че често плещи глупости е всеизвестно,ама тези му разсъждения са буквално бисер в тази насока.Най-правилното мерило за данъ4ната тежест в една държава е %-тът който държавата събира спрямо БВП.Не виждам там да сме кой знае колко фантастични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 13 години
Само дето в нормалните страни хората получават нещо срещу данъците си, а не нагли чиновници, бомбардирани улици и ушеви, които си барат колесникът, докато пред очите им *** бандити грабят или убиват !!!И 1% да ни е данъкът, пак е много, като се има предвид в каква *** живеем !!!От друга страна - задлжителните осигуровки какво са, щом насреща пак нищо не получаваме? Държавата ни краде над 40% от доходите, за да хрантути изметта и да има какво да крадат политиците, а това животно наглее по медиите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 13 години
Горките Люксембург, Кипър, че и Ирландия, Холандия и Дания. ;)Преди да повтаря тия неща вземе да види какви са данъците в страните от ЕС. 1 юни 2010 е денят, в който тази година спряхме да работим за държавата и започнахме да работим за себе си.През 2010 година българите работят цели 5 месеца за да платят различните данъци и такси, тоест за да напълнят държавната хазна и Дянков да има да дава на любовницата си по 8 000 лева заплата + бонуси и кола. Можем да дадем няколко примера, който да илюстрират мястото на България. САЩ - 13 април, Австралия - 22 април, Бразилия - 27 майЕС - Естония - 24 април, Великобритания - 14 май, Испания - 21. Тук няма да добавя страни като Кипър, Херцогство Люксембург, Княжество Лихтенщайн и т.н. На мита за ниските данъци тук никой не вярва и това се вижда по графиката на бягащите от страната капитали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
За да се увеличат постъпленията е нужна висока събираемост - за целта трябва данъчните да работят а не да хвъркат с хеликоптери и да трошат държавна пара. Не е зле и да влязат в Народно събрание - че там събираемостта е най-ниска :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
jamiemirror
преди 13 години
Е**ти ***, държавата бе ОСЪДЕНА за незаконно надвзет акциз за вноса на употребявани автомобили." практиката потвърждава, че винаги когато е имало намаляване на тежестта, било на данъци или на осигуровки, или на други подобни плащания винаги постъпленията са се увеличавали."Чия тази практика? Или пак се говори на ангро?Тоя да не говори за Германия щото там ДДС е по-нисък от нашия, нито за Унгария щото тя пък е на практика фалирала отдавна и сега е на врата на МВФ! Ако ще ни докара до тоя хал - да си ходи!Единствения нисък данък в България е корпоративния (10%) и за него няма заслуга сегашното правителство - че да му се кланяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още