IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея даде заявка за участие във валутната война

Централната банка на страната остави без промяна основната лихва, макар пазарните участници да очакваха повишение

09:29 | 14.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Южна Корея даде заявка за участие във валутната война

Централната банка на Южна Корея показа, че страната няма да остане встрани от валутната война, която се разразява между развитите и развиващите се страни. Това стана с днешното решение на институцията да остави основния лихвен процент в страната без промяна за трети пореден месец, съобщава Ройтерс.

Пазарните анализатори очакваха коренно противоположно решение, като прогнозите бяха за увеличение на лихвения процент с четвърт процентен пункт от настоящото му ниво, което е 2,25 на сто.

Повод за подобни очаквания даде силното представяне на икономиката на Южна Корея от началото на годината. Страната е на път да отчете най-силния си икономически ръст за последните осем години, което предполага затягане на монетарната политика.

Централната банка обаче не повиши лихвения процент, което ще предотврати поскъпване на валутата на страната. Това би трябвало да окаже подкрепа на конкурентоспособността на износителите от Южна Корея на международните пазари.

През последните седмици все по-активно се говори за валутна война между развиващите се и развитите пазари. Тя се изразява именно в подобни мерки, насочени към обезценяване на собствената валута с цел извличане на изгода от международната търговия и стимулиране на местната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Последните години Южна Корея все повече ми допада. Саздават впечатление за стабилност и последователност. За разлика от страната на изгряващото слънце, която сякаш живее в постоянен стрес, въпреки върховите си технологични постижения.Накратко, да им стискаме палци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още