IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабата икономическа динамика в САЩ и Европа застрашава немската икономика

Индексът на икономическото доверие на ZEW падна до -7,2 пункта през октомври и за втори месец остава в негативната зона на растеж

12:44 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Слабата икономическа динамика в САЩ и Европа застрашава немската икономика

Оценките на финансовите експерти в Германия за изгледите пред немската икономика продължиха да се влошават през октомври. Те посочват слабата икономическа динамика в САЩ и някои държави от Европа като основен риск пред растежа на най-голямата европейска икономика.

Това показа последното проучване на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW), който се допитва всеки месец до германските инвеститори и финансови анализатори относно очакванията им за редица икономически показатели.

На базата на техните оценки се изготвя индекс на икономическото доверие на ZEW, който е един от най-важните показатели за развитието на немската икономика.

През октомври стойността му намалява повече от очакваното до -7,2 пункта спрямо -4,3 през септември. Пазарните прогнози бяха за по-малък спад на икономическия барометър до -7 пункта. Стойността му се движи надолу през 11 от последните 13 месеца и е много под средното си ниво в дългосрочен план от 27 пункта.

Другият индекс на ZEW, който следи оценката на инвеститорите за сегашната икономическа ситуация, се повишава силно с 12,7 пункта до 72,6 пункта през октомври. Това се дължи на рекордното за последните 20 години увеличение на брутния вътрешен продукт на страната през второто тримесечие и динамиката в производствения сектор през август.

Понижението на икономическото доверие през октомври обаче показва, че икономическият растеж ще се забави значително. Над половината от пазарните експерти очакват нулев ръст през следващите шест месеца.

Данните на ZEW показаха още, че индексът на икономическите очаквания за еврозоната се понижава с 2,6 пункта до 1,8 пункта през октомври, а този за настоящата бизнес среда нараства с 5,2 пункта до -1,1 пункта.

Курсът на еврото остава почти без промяна след данните за икономическото доверие в Германия и Европа през октомври. Към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3937 долара спрямо 1,1925 в началото на юни.

Еврото се засили значително срещу щатската валута през последните три месеца заради очаквания за нови инжектиране на ликвидност в американската икономика преди края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още