IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия със силен ръст през август

Производството на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги нарасна с 1,7% на месечна и 10,7% на годишна база

13:40 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германската индустрия със силен ръст през август

Индустриалното производство в Германия се увеличи значително през август и подчерта, че инерцията в германската икономика се запазва въпреки фискалната криза в Европа и понижените перспективи пред световната икономика.

Индексът, който следи производството на германските фабрики, мини и компании за комунални услуги, се повишава с 1,7% на месечна база при очакван ръст от 0,4%. Индустриалното производство се намира с 10,7% над миналогодишните си нива, след като през юли нарасна със 7,3% на годишна база.

Вчера стана ясно, че стойността на новите фабрични поръчки в най-г
олямата европейска икономика се е увеличила с 3,4% на месечна база през август.

Второто тримесечие донесе на немската икономика най-силните темпове на растеж от обединението на Източна и Западна Германия през 1989 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 9% на приравнена към годишна основа база, но според Bundesbank този темп на растеж няма да се повтори през третото тримесечие.

Правителството очаква немската икономика да постигне положителен растеж от 1,4% през тази година,

Еврото поскъпва с 0,3% срещу долара днес, а преднината му от началото на седмицата се увеличава до 1,4%. 13:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3972 долара.

В 14:45 ч. българско време днес Европейската централна банка ще обяви лихвеното си решение за октомври, като според пазарни анализатори основният лихвен процент в еврозоната ще остане на рекордно ниското си ниво от 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още