IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оргахим с 66% ръст в печалбата за тримесечието и 60% за деветмесечието

Приходите от продажби се повишават с 3% на годишна база през третото тримесечие, но за първите девет месеца на годината е отчетено намаление от 9%

10:14 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Оргахим с 66% ръст в печалбата за тримесечието и 60% за деветмесечието

Приходите от продажби на Оргахим АД през третото тримесечие на 2010 се повишават с 2,6% на годишна база до 30,8 млн. лв., показва неконсолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

Нетната печалба на най-големия производител в България на бои, лакове, лепила и смоли регистрира увеличение от 66% на годишна база до 779 хил. лв.

За деветмесечието на 2010 приходите от продажби на Оргахим се понижават с 8,5% на годишна база до 74,2 млн. лв., а печалбата на дружеството расте с 60% до 2,8 млн. лв.

Делът на износа за третото тримесечие представлява 65% от общите продажби, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Към настоящия момент Оргахим среща затруднения вследствие на нередовните доставки на ортоксилол, главната суровина за производство на фталов анхидрид, от местния доставчик Лукойл Нефтохим, Бургас. Сега компанията използва външни източници за доставка, които утежняват себестойността и намаляват конкурентоспособността и печалбата, се казва в доклада за дейността.

Продажбите на компанията основно могат да се разграничат в две направления: продажби на готови продукти и продажби на суровини и полуфабрикати за химическата индустрия.

Приходите от готови продукти са предимно от местен пазар, а основни пазари за суровините и полуфабрикатите са Турция, Румъния, Египет, страни от Близкия Изток и Централна Европа.

Цените на продаваните суровини и материали са изключително чувствителни на международните борсови котировки, като разликата суровина - краен продукт е много динамична.

Ценовата политика, предприета от дружеството в началото на 2010, стимулира търговците с атрактивната си премиална схема, като успява да запази интересите на дребния търговец. Определянето на цените на изделията е в пряка зависимост от пазара и неговите покупателни възможности, се казва още в доклада.

Акциите на Оргахим приключиха миналата седмица на БФБ на цена 86,40 лв. за брой, което представлява повишение от 0,6% от началото на годината и спад от 2,9% за последните 12 месеца. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 43,4 млн. лв.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още