IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на земя – бавно и продължително размразяване

Финансовите институции все още си затварят очите пред потенциалните проблеми, свързани с техните портфейли от имоти, коментират специалисти

13:44 | 05.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Пазарът на земя – бавно и продължително размразяване

Пропастта между цените „купува“ и „продава“ на пазара на земя в страната започва бавно да намалява, сочи нов доклад, посветен на пазара на индустриални площи  у нас.

Пазарната корекция е много бавна и продължителна, тъй като длъжниците играят „ва банк“, докато не се стигне до принудително отнемане на техните имоти, се казва в доклад на консултантската компания MBL/CBRE.

Въпреки изключително слабия пазар цените на земята все още не се понижават значително. Причината за това е високата задлъжнялост в сектора, която кара собствениците да поддържат високи нива. Дори и малко ценово понижение би заличило стойността на тяхното участие. В крайна сметка банките имат крайната дума, като отнемат имота.

Търсенето на земя остава слабо, като в момента единствените реални купувачи са веригите супермаркети, заедно с единици опортюнистични купувачи.

Стагнацията на пазара бе причинена от редица фактори като срива на офис наемите и огромния инвентар, проблемите на изпадналите в затруднение търговци в търговските центрове и слабия жилищен пазар.

„Финансовите институции предпочитат да не говорят за горилата в тяхната стая, а именно проблемните портфейли от имоти“, се казва в доклада.

Въпреки това от компанията отбелязват, че все пак съществува реална вероятност този проблем да дойде на дневен ред. Ликвидацията на проблемните активи може да бъде провокирана от една евентуална понижена ликвидност в балансите на банките.

Поне засега обаче това не се случва, така че кредиторите могат да си позволят лукса да приемат изчаквателна позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vpanov
преди 13 години
Който първи започне печели!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
sashev
преди 13 години
Много неточен анализ. Описва само ситуацията на имоти за стротелни цели. Пазарът на земеделска земя е активен и има ценови ръст от около 20-30% спрямо началото на годината. Има промяна в структурата на купувачите - от големи фондове (основно АДСИЦ) към платежоспособно търсене от страна на едри земеделски производители и частни инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още