IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко стабилен е бичият пазар в САЩ?

След като фондовият пазар в САЩ достигна нов връх вече знаем, че спадът през последните шест месеца е корекция, която е част от продължаващия „бичи“ пазар, коментира анализатор

15:25 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Колко стабилен е бичият пазар в САЩ?

След като фондовият пазар в САЩ достигна нов връх вече знаем, че спадът през последните шест месеца е бил просто корекция, която е част от продължаващ „бичи“ пазар, пише Марк Хълбърт за MarketWatch.

Авторът е основател на Hulbert Financial Digest и следи над 160 финансови бюлетина от 1980 насам.

Тъй като нагласите на финансовите консултанти бяха един от индикаторите, който правилно разтълкува пазарната слабост като корекция, нека да видим какво ни казват сега настроенията им, пише той.

Да разгледаме средния размер на препоръчвания от тях дял на акциите в портфейлите на клиентите, измерен чрез Hulbert Stock Newsletter Sentiment Index (HSNSI).

Става въпрос за препоръките на маркет таймърите с къс инвестиционен хоризонт. Маркет таймърите са пазарни участници, които се опитват да спечелят от предугаждане движението на пазара като цяло.

Поради оживлението на пазара, HSNSI скочи в четвъртък от 25,2% на 45,7%, но остава по-нисък от нивото преди два месеца, когато Dow Jones Industrial Average се търгуваше с хиляда пункта по-малко.

Има опасения, че маркет таймърите са по-“мечи“ настроени отколкото тогава, въпреки че сега пазарът е толкова по-високо.

Последният път, когато Dow Jones беше около сегашната си стойност, бе през април, а тогава HSNSI бе на ниво от 65,5%. Това е още една причина за загриженост, дали „бичият“ пазар ще продължи.

Задържане над по-висок пазарен връх от априлския се предполага, че ще настъпи, когато настроенията са устойчиво оптимистични. Доказателство за това ще бъде ако маркет таймърите не намалят дела на акциите след първата пазарна корекция.

Точно това се случи по време на пазарния връх през март 2000, но в момента не виждаме толкова стабилни нагласи, завършва Хълбърт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още