IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат преразпределение на средствата в Програмата за селските райони

Независими оценители препоръчват да се увеличи бюджетът за младите фермери и модернизацията на земеделските стопанства

17:57 | 05.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Обсъждат преразпределение на средствата в Програмата за селските райони

Независими оценители препоръчват преразпределение на средствата в рамките на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

След извършената междинна оценка за прилагането на програмата от независими експерти от консорциум Agrotec SPA са обсъдени първоначални изводи и препоръки към програмата.

Според оценителите земеделското министерство трябва да увеличи бюджета на мерките „Създаване на стопанства на млади фермери” и „Модернизация на земеделските стопанства”.

Увеличаването на бюджета на тези две мерки може да стане за сметка на намаляване на предвидените средства до 2013 г. по мярка „Подпомагане на полупазарните стопанства”.

Друга препоръка е средствата да се договарят приоритетно в районите, където инвестициите за подобряване на конкурентността на земеделските стопанства изостават.

Необходимо е също част от средствата за модернизация на земеделските стопанства да се насочат към инвестиции в производството на тютюн, плодове и зеленчуци, както и към птицевъдството.

Независимите оценители препоръчват също и промени в правилата за прилагане на мярка „Агроекологични плащания”, така че да се даде възможност за отстраняване на технически грешки, преди да се пристъпи към санкциониране на кандидатите за агреокологични плащания.

Предстои Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони – Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ и ДФ „Земеделие”, да дадат оценката си по доклада на независимите оценители. След това докладът ще бъде внесен за разглеждане в Комитета по наблюдение на програмата на предстоящото му заседание на 10 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още