IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея откри находище на редки метали

Суровините от този вид се превърнаха в сериозно дискутирана тема заради монопола на Китай върху предлагането им

11:04 | 08.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея откри находище на редки метали

Южна Корея обяви, че е открила находище от редки минерали, което може да даде на страната значително предимство при производството на високотехнологични продукти.

Редките метали през последните месеци попаднаха в центъра на вниманието на пазарите, тъй като между Китай и Япония се зароди дипломатически скандал. Причината е, че Китай разполага с 97% от предлагането на тези суровини в глобален мащаб, а Япония е сред основните им потребители.

На този фон от Китай на няколко пъти излязоха информации, че се предвижда ограничаване на износа с цел задоволяване на вътрешните нужди от тези суровини, пише Ройтерс.

Това накара Япония, а и САЩ, да призоват Пекин за по-либерално отношение по въпроса и съответно избягване на ограниченията върху износа.

Находището в Южна Корея бе открито от държавната компания Korea Resources Corp (KORES). Тепърва обаче ще се правят проучвания в какъв размер е то и колко ще струва разработването му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още